Agenciju NASA potresla iznenadna ostavka uoči leta na MSS: Raketa i astronauti čekaju na Floridi

Šef odeljenja za ljudske letove u svemir, Dag Lovero, nije obrazložio razloge svog odlaska

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Šef odeljenja za ljudske letove u svemir agencije NASA, Dag Lovero, podneo je iznenadnu ostavku, svega nedelju dana pre leta astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), prvog od 2011. godine.

On nije objasnio motive svoje odluke, osim da je reč o ličnim razlozima i rizika koje je preuzeo kako bi ispunio zadate rokove do 2024. godine.

“Vremenom je postalo jasno da sam pogrešio, zbog čega moram snositi posledice”, objasnio je Lovero.

Njega će zameniti bivši astronaut Ken Bauersoks, dok NASA ne pronađe trajno rešenje.

Lovero je mesto šefa odeljenja za ljudske letove u svemir preuzeo oktobra 2019, kako bi agenciji pomogao u naporima da do 2024. vrati ljude na Mesec, što je rok koji je postavila Trampova administracija.

Poletanje krajem maja

Kao što smo već pisali, NASA i kompanija SpaceX odabrali su 27. maj kao datum poletanja. Astronaute Roberta Benkena i Daglasa Harlija u kapsuli Crew Dragon, koju je izradio SpaceX, poneće raketa Falcon 9.

Na svom Twitter profilu, SpaceX je objavio slike kapsule i rakete koje su smeštene u lansirnom kompleksu Svemirskog centra Džon F. Kenedi na Floridi.

Ukoliko ste nestrpljivi u iščekivanju leta ka MSS, možete se i sami oprobati za upravljačem Crew Dragona u igrici koju je napravila kompanija Ilona Maska.



Izvor: Objektiv.rs, Vijesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar