Bilo da spremate omlet, kolače, ili nešto treće, sigurno vam ostanu ljuske tri ili četiri jaja.
Većina ih odmah baci, a to je, u suštini, velika greška.
Naime, ljuske od jaja možete da koristite za razne stvari – neke će vas sigurno iznenaditi!
Da li ste znali da se ljuske od jaja sastoje od čak 90 posto kalcijuma? Ne postoji nijedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcijuma, a on je ljudskom organizmu preko potreban za kosti, zube, ali i živce i mišiće.
Naravno, nije baš prijatno kada ljusku od jajeta pronađete u večeri, ali da li ste znali da su te ljuske zapravo korisne na više načina?
Nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.
Američki “National Institute of Health” je napravio brojna istraživanja o prahu od mlevenih ljuski jaja. Rezultat: prašak od ljuski jaja ima brojna pozitivna dejstva na ljudski organizam. Pomaže u smanjivanju holesterol i krvnog pritiska. Pola kašičice mlevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 miligrama kalcijuma, a to je 90 posto naše dnevne potrebe.
View this post on Instagram
Otklanjanje zagorelog jela
Ljutnja zbog zagorelog jela u šerpama i tiganjima će postat prošlost ako počnete da koristite ovaj trik sa ljuskom od jaja. Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, a zatim ga izribajte sunđerom – biće kao nov!
Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)
Koristiti kamen za oštrenje nožića u mikseru je maltene nemoguća misija. Na sreću, ovaj problem se lako može rešiti – ljuskom od jaja. Stavite nekoliko ljuski na pola sata u zamrzivač, a zatim u mikser. Dodajte malo vode, a zatim uključite mikser. Nožići će biti poput novih!
Ljuske od jaja kao gnojivo
Ljuske od jaja su pune kalcijum – karbonata koji je dobar za biljke. Osušite ljuske i sameljite ih u prah ili što sitnije je moguće. Čuvajte prah u tegli da bi vam uvek bio pri ruci. Pomešajte prah od ljuske sa malo zemlje za cveće i stavite na mesto gde je potrebno malo gnojiva.
View this post on Instagram
Kako jesti ljuske od jaja
Ljuske od jaja su zdrave, barem tako tvrdi “National Institute of Health”. Znači li to da treba da izmiksamo ljuske od jaja i da ih jedemo? Pa, da i ne. Ne bismo preporučili da ih baš direktno jedete. Međutim, ako ih u multipraktiku (ili nekom drugom kuhinjskom mikseru) sameljete u skroz fini prah, možete ih lagano malo dodati jelima kao dodatni izvor kalcijuma. Evo kako ćete znati da li je sigurno jesti ljuske od jaja:
- Ako jaja nisu kuvana, onda kuvajte ljusku barem 10 minuta da bi se uništile potencijalne štetne bakterije.
- Ostavite ljuske da se ohlade, a zatim ih sameljite u fini prah.
- Čuvajte ljuske u hermetički zatvorenoj posudi.
View this post on Instagram
Kafa
Malo mlevene ljuske od jaja možete da dodate i u svoju kafu. Osim što ćete dobiti finu dozu kalcijuma, kafa će biti ukusnija. Naime, ljuska od jaja će učiniti kafu manje gorkom, ali više kremastom. Samo budite sigurni da je ljuska dobro skuvana
Godinama POGREŠNO cedimo LIMUN, a sada se pojavio TRIK uz pomoć kog sok teče KAO IZ ČESME (VIDEO)
Ostavila bananu u fioci pre karantina, posle 9 nedelja OVAKO je izgledala (VIDEO)
Komentari (0)