EU i OEBS pozvali Prištinu: Primenite odluku suda i priznajte Visokim Dečanima vlasništvo nad zemljom

Na taj način će se, kako su naveli iz OEBS-a, podržati vladavina zakona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Kancelarija EU i OEBS u Prištini pridružili su se ambasadama SAD i Velike Britanije i pozvali privremene prištinske institucije da sprovedu presudu ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

“Kancelarija EU i OEBS, kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje, podstiču kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. godine u vezi sa predmetom spora sa zemljištem manastira Dečani”, saopštio je OEBS na Tviteru.

Na taj način će se, kako su naveli iz OEBS-a, podržati vladavina zakona kao jedan od stubova demokratskog društva.

Prošle su četiri godine od kada je ustavni sud u Prištini zaključio 16 godina dug proces i priznao manastiru vlasništvo nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale.

Međutim, opštinske vlasti u Dečanima izbegavaju da primene odluku ustavnog suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku.

Ambasade SAD i Velike Britanije na Kosovu su ranije danas pozvale Prištinu da sprovede odluku suda.

Nepoštovanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava, poručio je američki ambasador Filip Kosnet i istakao da očekuju od vlade u Prištini da upiše zemlju u katastar.

Kako je saopšteno iz britanske ambasade, pravila zakona moraju da primenjuju svi, bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar