Tehnika je bitna koliko i oprema: Izaberite savršenu podlogu za vežbanje (FOTO)

Pravi pod za teretanu u kući može povećati stabilnost, smanjiti uticaj na telo i pojačati pliometrijsku snagu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Počeli ste da opremate svoju kućnu teretanu – razmišljate na prvom mestu o savremenoj opremi, o ogledalima za zidove, o moćnom ozvučenju.. Međutim, da li vam je palo na pamet koliko je važna podloga na kojoj izvodite sve te burpije i znojite se? Možda ćete rešiti da je beton sasvim u redu podloga za jednu improvizovanu kućnu teretanu, ali vodite računa o okretnosti prilikom izvođenja zahtevnih vežbi i naravno apsorpciji pada, koja će vas spasiti ozbiljnijih povreda.

Pravi pod za teretanu u kući može povećati stabilnost, smanjiti uticaj na telo i pojačati pliometrijsku snagu. Takođe, pod će biti zaštićen od oštećenja, ogrebotina i pukotina. Kada birate površinu, razmislite o prostoru, vrsti opreme koja će vam biti potrebna i koje vežbe ćete izvoditi.

Foto/Pixabay.com

Pod od pene

Pena je najudobnija opcija za podne vežbe poput joge i pilatesa (a takođe, i za izležavanje nakon isrcpljujućih burpija). Odlična otpornost na udarce čini penu odličnom za HIIT treninge, ali nedostaje joj podrška za velike tegove ili opremu i može ostaviti udubljenja tokom vremena. Ako ipak razmišljate o jeftinom podu, koji se lako montira i koji se lako transformiše od prostora za treninge do igraonice za super-tate, onda nemate dilemu.

Prednosti:

Višenamenska upotreba, povoljne cene, raznolikost boja i stilova, udobnost..

Mane:

Kratak vek trajanja, manje izdržljiv u poređenju s drugim opcijama, nije pogodan za tešku opremu..

Foto/Pixabay.com

Pod od vinila

Vinil je najpraktičniji izbor jer može da podnese zloupotrebu kućne teretane, a istovremeno je udoban i šik za životni prostor. Otporan je na plesan i vlagu, što ga čini savršenim za podrume. Vinil može čak i da podnese jake hemikalije za čišćenje, kako bi se izbrisale krv, znoj i suze.

S druge strane, materijal se lako može probiti ili pocepati, pa nije pogodan za vežbe koje podrazumevaju oštre predmete – poput samurajskih mačeva. Vinilni podovi takođe mogu predstavljati rizik po zdravlje zbog emisije nestabilnih organiskih jedinjenja, što je faktor koji treba uzeti u obzir pre kupovine.

Prednosti:

Dugotrajan i lagan za održavanje, otporan na plesan, hemikalije i vlagu, opsežan izbor stilova i motiva..

Mane:

Lako se probijaju oštrim predmetima, mala apsorpciona moć, potencijalno štetan po zdravlje..

Foto/Pixabay.com

Tepih

Najčešči izbor za kućne teretane jeste tepih – zbog toga što je reč o mekanoj podlozi za zglobove, lako se održava i postavlja. Međutim, nije baš svaki tepih dobar izbor za pod jedne teretane. Tepih pruža dobru pokretljivost i stabilnost za kardio treninge, a takođe, odličan oslonac za trening sa težinama. Preporučuje se redovno čišćenje, kako bi se sprečile bakterije i neprijatni mirisi.

Prednosti:

Mek i udoban, uklapa se u kućni ambijent, višenamenski..

Mane:

Slabo amotrizuje, zadržava znoj i vlagu što uzrokuje neprijatne mirise, troši se tokom vremena..

Od bikinija do TRIKINIJA: Italijanska dizajnerka pravi KUPAĆE KOSTIME koji su inspirisani PANDEMIJOM! (VIDEO)

Pluta

Pod od plute je napravljen od obnovljivog, potpuno biorazgradivog materijala, što ga čini idealnim izborom za ljubitelje ekologije. Njegov fleksibilni dizajn idealan je za vežbanje visokog intenziteta i trening sa težinama, a otporan je na udarce, vatru, buđ, plesan i grinje. Reč je o podu za čije lepljenje možete koristiti lepak za pločice. Međutim, povlačenje opreme bilo koje vrste može da izgrebe površinu.

Prednosti:

Eko-frendli, prirodna izolacija, vodootporan, antialergijski..

Mane:

Lako se grebe, teška oprema može ostaviti udubljenja, od direktne sunčeve svetlosti može da izbledi..

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Radili su čitavih MESEC DANA po 100 čučnjeva DNEVNO, a ovo su njihovi REZULTATI (VIDEO)

Jedna tehnika DISANJA će vam pomoći da uradite VEĆI BROJ SKLEKOVA nego ikada ranije!



Izvor: Menshealth.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar