U Srbiji mnogi ljudi i deca se trenutno žale na simptome stomačnog virusa koji počinju naglo uz jak bol u stomaku, opštu slabost organizma, povraćanje, dijareju, a neretko i povišenu temperaturu.
Ovaj virus izaziva čitav niz tegoba koje lako dovode do kolabiranja organizma, a najozbiljnija komplikacija koji može da izazove je dehidracija koja je uvek praćena i sa poremećajem elektrolita, upozoravaju lekari.
– U roku od mesec dana dva u dva navrata sam imala simptome stomačnog virusa. Počinju naglo i to obično u kasnim večernjim satima uz povraćanje i dijareju, a onda dolazi i groznica i povišena temperatura do 38. Prvog puta je prošlo za tri dana, a drugog za dva. Ovako jake simptome do sada nisam osetila, a lekari kažu da kada se preleži ne znači da je organizam stekao imunitet i da infekcija neće da se vrati – kaže za medije A.Đ.
Specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić rekla je za Kurir da crevne infekcije nisu retkost i da je njihov najčešći izazivač kod dece i odraslih rota virus.
– Kada govorimo o crevnim infekcijama mislimo na infekciju dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva. Nijedan segment creva nije pošteđen, a inkubacija traje od jedan do tri dana. Dominira osećaj grčeva u crevnom zidu, čujno je crevno pretakanje, mučnina, nekada i povraćanje. Uz sve to nastaje crevno pražnjenje uz gubitak velike količine tečnosti i minerala.
– Pražnjenje creva ne donosi olakšanje, već im se pridružuju lažni pozivi na stolicu, koji iscrpljuju osobu. Toliki gubitak tečnosti je znak oštećenja sluznice zida creva koja ne može da resorbuje vodu, nego se ona eliminiše u spoljašnju sredinu – objasnila je dr Šehić i savetovala da je u takvom stanju najbolje konzumirati supe iz kesica uz dodatak soka od paradajza.
Simptomi stomačnog virusa:
mučnina
povraćanje
dijareja
stomačni grčevi ili nelagodnost u stomaku
povišena temperatura uz blagu do umerenu groznicu naročito ako je infekcija uzrokovana virusom
opšta slabost sa osećajem umora, malaksalost
– Čaj od nane takođe deluje smirujuće na crevni zid. Mirovanje i lagano ustajanje iz kreveta, uz dijetu. Unos samo termički obrađene hrane kao bareni krompir, bareni pirinač, barena šargarepa, pečene jabuke, prepečeni hleb.Tek drugog dana tegoba unositi bareno belo pileće meso. Ne treba uzimati antibiotike, kao ni preparate kojima se zaustavlja proliv, jer se tako izazivač dugo zadržava u organizmu – ističe dr Šehić i naglašava da teži slučajevi obavezno treba da se jave lekaru.
Komentari (0)