Čuveni gastronomski portal Taste Atlas je nedavno proglasio novopazarske mantije za jedno od 10 najboljih peciva na svetu, a sada je na listu 100 najboljih u svetu uvrstio čak tri jela od pasulja iz Srbije.
Prvo mesto zauzela je sopa taraska, pire supa iz Meksika, a prate ga diri ak pva sa Haitija i feijao Tropeiro iz Brazila, a srpski pasulj se našao na šestom mestu.
Popularno srpsko čorbasto jelo se tradicionalno sprema od belog pasulja, obično sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem poput luka i šargarepe. Paprika, lovorov list i beli luk se su nezaobilazni začini u kuvanom pasulju.
Pasulj je popularan na celom Balkanu, a preporučuje se da se služi uz malo hrskavog hleba ili isečenog sirovog luka, piše na portalu Taste Atlas.
View this post on Instagram
Čorbast pasulj se takođe našao na spisku, a radi se o srpskom jelu od natopljenog pasulja, luka, šargarepe, paprike, belog luka i lovorovog lista. Suvo ili dimljeno meso i rebra su uobičajeni dodaci.
Ovaj pasulj je obično začinjen peršunom i biberom nakon što je kuvan. Prilikom serviranja preporučuje se uparivanje sa raznim komadima mesa ili ćufti. Čorbast pasulj bio je osnovno jelo u jugoslovenskoj vojsci zbog lakoće pripreme i hranljive vrednosti.
Čuveni prebranac našao se na 40. mestu. Od ostalih varijanti on se razlikuje jer nije čorbast, već blago suv, a sa lukom razvija kremastu teksturu. Danas se služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hleba.
Makedonsko tavče na gravče je rangirano na 23. mesto, a ovako spremljen pasulj se služi u glinenim posudama.
Komentari (0)