Da li će ova pojava stići do Srbije? U Hrvatskoj ogromna količina peska u atmosferi, vetar neverovatne brzine (FOTO)

Očekuje se da će vetar dostizati brzinu i do 250 km/h

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/Jeremy Bishop

U susednu Hrvatsku je stigla ogromna količina saharskog peska, što potvrđuju i satelitski snimci koje su objavili meteorolozi.

Upkros anticiklonu i toplotnom talasu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegde i žućkaste boje, piše portal Istramet.

“Snažni vetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja vazduha prouzrokovali su ‘zarobljavanje’ sitnih čestica saharskog peska u atmosferi. Reč je u uobičajenoj situaciji na prednjoj strani ciklona koji se sada nalazi na Pirenejskom poluostrvu, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrednosti”, navedeno je u izveštaju, čije delove je preneo Večernji list.


Očekuje se da će vetar dostizati brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu peska na sever.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju i da će takva situacija trajati sve do početka iduće sedmice, nakon čega bi trebalo da se atmosfera potpuno raščisti.

U međuvremenu se oglasio I hrvatski hidrometeorološki zavod. “Vazduh koji ovih dana pristiže nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pesak, kog će posebno biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimcima”, navedeno je.

Inače, saharski pesak, poznat i kao pustinjska prašina, čest je fenomen koji se javlja kada snažni vetrovi podignu sitne čestice peska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svetu. Ova prašina putuje hiljadama kilometara, prelazeći kontinente i okeane, često stižući do Evrope, Amerike, pa čak i Azije.Izvor: Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar