Tri popularna proizvoda “bez glutena” sadrže – gluten: Izdato upozorenje

Analiza 46 popularnih "gluten-free" proizvoda pokazala je da tri imaju gluten u sebi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Dennis Siqueira

Nakon obimnog istraživanja, udruženje “Moms of America” upozorilo je da pojedini brendovi koji prodaju kolače i keks u marketima širom SAD, a koje reklamiraju da su “bez glutena”, zapravo sadrže gluten u sebi, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik po ljude.

Kako navode, analiza 46 popularnih “gluten-free” proizvoda pokazala je da tri imaju gluten u sebi što je opasno za ljude sa celijakijom, autoimunom bolešću koja izaziva burnu reakciju organizma na ovaj protein.

Oni su uputili upozorenje FDA zbog ovog saznanja.

Proizvodi su testirani i na pesticide koji se povezuju sa kancerom, a rezultati su poražavajući, čak 95 odsto sadrže nivoe koji su iznad dozvoljenih, piše Daily Mail.

Proizvodi na koje ukazuju da sadrže gluten, iako se reklamiraju da su “gluten-free” su: Simple Mills Brownie Mix, Made Good Soft Baked Double Chocolate cookies i Simple Mills almond flour crackers.

Foto: Unsplash/Nathália Rosa

Organizacija poziva da ovi proizvodi budu povučeni iz prodavnica.

Kako navode, oko dva miliona Amerikanaca, prevashodno žena pati od celijakije. Njihov organizam burno reaguje ako pojedu ovaj protein što rezultira simptomima kao što su: nedostatak hranljivih materija, hronična dijareja, mučnina i jak bol.

Mnoge to dovodi i do gubitka težine, a u pojedinim slučajevima potrebna je i operacija.

Jedini “lek” je zapravo dijeta hrane bez glutena.Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar