“Ako ti neki siromah pruži ruku za pomoć, podaj mu”: Danas je Sveti Dorotej, svetac koji je živeo 107 godina

Napisao je mnoga poučna dela na grčkom i latinskom jeziku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/falco

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog sveštenomučenika Doroteja.

Sveti sveštenomučenik Dorotej je bio episkop tirski od vremena Dioklecijana, pa sve do vremena Julijana Odstupnika, pod kojim je bio namučen i postradao za pravoslavnu veru.

Živeo na zemlji 107 godina, i ugodivši Bogu preselio se u život večni 361. godine. Bio je vrlo učen. Napisao je mnoga poučna dela na grčkom i latinskom jeziku. Naročito je čuvena njegova grčko-latinska “Sintagma”.

Beseda na današnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici:

“Nikada ne narušavaj post u sredu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne greši.

Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čoveku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem.”Izvor: Objektiv.rs, Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar