Sud BiH odredio pritvor Ramizu Durakoviću osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima

Duraković je uhapšen na Graničnom prelazu Uvac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTRS

Osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Čajniča, Ramizu Durakoviću, sud u BiH je odredio pritvor, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ramizu Durakoviću, koji je osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Čajniča, sud BiH je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mera pritvora predložena je, jer su za Durakovićem, koji je napustio BiH i bio nastanjen u inostranstvu više godina, dugo tragale pravosudne i policijske agencije BiH.

Osumnjičeni Duraković poseduje i državljanstvo Nemačke i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosudnim institucijama, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Osumnjičen za ratni zločin nad Srbima

Duraković je uhapšen na Graničnom prelazu Uvac.

Pod istragom je Tužilaštva BiH zbog sumnje da je tokom oružanog sukoba u BiH, kao komandant tzv. Armije BiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, prenosi Srna.

Osumnjičen je da 14. februara 1993. godine, kao komandant 43. Drinske brigade Armije BiH, koja je preko teritorije Crne Gore ušla na područje pod kontrolom Vojske Republike Srpske, učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan u kojima je živelo stanovništvo srpske nacionalnosti, kada je ubijeno 11 civila, među kojima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dete.

Tokom napada je ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, među kojima dvoje maloletnika.

Duraković je, prema saopštenju Tužilaštva BiH, kao nadređena osoba, propustio da preduzme nužne i razumne mere da izvršioci zločina budu procesuirani i kažnjeni i tereti se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona SFRJ.Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar