Proširivanje timova: Gejming kompanije u Srbiji otvaraju nova radna mesta

Velika potražnja biće za pozicijama u marketingu, menadžmentu, kao i za „lovcima” na nove korisnike video-igara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Kako je pokazala godišnja analiza Asocijacije industrije video-igara Srbije (SGA), više od polovine kompanija u ovoj branši planira da u toku 2024. godine proširi svoje timove. Ove godine biće potrebe za 475 novih radnih pozicija.

– Top tri oblasti po broju zaposlenih u industriji su programiranje, umetnička zanimanja poput 2D art, 3D art, ilustratora, animatora, kai i kontrola kvaliteta. Najviše nas raduje što u industriji koja se percipira kao muška radi čak 28 odsto žena, a na čelu čak polovine svih timova su takođe žene, što je trend koji opstaje godinama unazad – naglasila je Marija Ilić, predsednica Upravnog odbora SGA, a Kristina Obućina, izvršna menadžerka asocijacije dodaje da će, osim umetničkih i pre svega liderskih funckija, velika potražnja biti za pozicijama u marketingu, menadžmentu kao i za i „lovcima” na nove korisnike igara. Nažalost, u prvoj polovini godine neće biti potražnje za juniorskim poslovima, iako će trećina kompanija nastaviti da prima mlade na praksu, a petina i na plaćene obuke.

– U prvom delu godine zapošljavaće se pre svega mediori i seniori, vođe timova. Biće otvorene art lid i develop lid pozicije, ali i sve ostale koje podrazumevaju visok stepen znanja i iskustva. Velika potreba se javlja za poslovima koji nisu u uskoj vezi sa gejmingom, već za biznis kao takav. Pozicije koje je najteže popuniti, a koje će biti veoma tražene su upravo stručnjaci za marketing koji će uspevati da privuku što više korisnika besplatnih mobilnih igara – ističe Obućina, dodajući da sistem obrazovanja ne prati potrebe tržišta, pa su i dalje veoma aktuelne prekvalifikacije, preneo je „Infostud”.

Jedan od faktora koji usporava otvaranje više programa za studije gejminga su i stroge propozicije za predavače, pa je samim tim mali broj stručnjaka koji bi ispunili uslove da budu profesori na nekim novim katedrama za gejming.

Novina u odnosu na 2022. godinu je, kako naša sagovornica kaže, i što su se osim Beograda kao glavni razvojni centri probudili i Novi Sad i Niš. Iz njihovih „kuhinja” je prošle godine izašlo 30 novih igara, a trenutno se razvija još 81 nova.Izvor: Infostud

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar