Čeka nas PAKLENO LETO: Direktor RHMZ objavio detaljnu prognozu za leto

Biće i toplotnih talasa!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Miroslavik

Prognozira se da će tokom letnje sezone u nižim krajevima biti između 22 i 33 dana sa padavinama većim od 0,1 mm, dok će na planinama biti do 40 takvih dana.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, prof. dr Jugoslav Nikolić, objavio je dugoročnu prognozu za leto.

– Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1.juna do 31.avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°C i više. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40. –Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar