Ispijanje ovog čaja će vam spasiti život – ima više razloga za njegovu upotrebu

Dobro deluje na krvne sudove, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija te smanjuju upale

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/stockking

Kardiovaskularne bolesti su sve veći zdravstveni problem u svetu, a visok krvni pritisak je jedan od prvih simptoma koji ukazuje na to, međutim postoji čaj koji doprinosi rešavanju ovog problema.

Stoga, dobro je poznavati šta nam može pomoći kod snižavanja pritiska. Brojni faktori poput ishrane, fizičke aktivnosti i pušenja utiču na rad srca i kardiovaskularnog sistema, pa je važno da napravite ključne promene u načinu života kako biste smanjili rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Mnogima neće biti jednostavno da se zdravije hrane ili imaju više fizičkih aktivnosti, ali i male promene čine razliku. Tehnički direktor AVT Tea Service Limited Tim Bond, koji se bavi istraživanjem čajeva od laboratorijske analize do tvorničke proizvodnje, podelio je jednostavan svakodnevni korak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Kada je najbolje vreme za doručak? Ljudi koji se pridržavaju ovog pravila imaju smanjen rizik za srčanu bolest

Naime, reč je o konzumaciji crnog čaja, koji ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam. “Ispostavilo se da uživanje u šolji običnog crnog čaja ima benefite za srce i krvni pritisak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin”, naveo je.

Ovaj spoj je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, koji su poznati po svojim snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Bond ističe da dobro deluju na krvne sudove, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija te smanjuju upale.

crni čaj
Foto/Pixabay/Anna Sulencka

U poređenju s drugim namirnicama bogatim flavonoidima, 100 grama crnog čaja može sadržati 115 mg flavan-3-ola. Na primer, zeleni čaj sadrži 54 mg na 100 grama, jabuke 9,3 mg, kruške 6,8 mg, a maline 5,8 mg.

Njegov savet o ispijanju crnog čaja podržala je studija iz 2022. godine objavljena u Annals of Internal Medicine. U istraživanju je učestvovalo više od 500.000 ljudi. Tada je otkriveno da je pijenje čaja povezano s nižom stopom smrti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti respiratornog sistema, pa čak i raka.Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar