Sushi majstor Uroš Radoičić: “Dosta ljudi je dolazilo kod mene na sushi, posle pečenja”

Azijska kuhinja, posebno japanska hrana, osvojila je i naše sugrađane, evo šta najviše vole

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Nemanja Sekulić

Iako smo poznati kao veoma tradicionalna nacija, sushiju nismo uspeli da odolimo. Uvukao se tiho u srpske tanjire, pre svega po poznatim restoranima, i već nekoliko godina postao omiljeno jelo. Skoro da se čini da je većina naše populacije odrasla na ovoj vrsti japanskog jela.

Tome su definitivno zaslužni i dobri poznavaoci azijske hrane, a jedan od njih je i Uroš Radoičić, sertifikovani sushi majstor, jedan od retkih na Balkanu. Usavršio je znanja o azijskoj kuhinji (japanska,kineska,indijska,vijetnamska,i korejska) na Kulinarskom institutu u Americi i Gastronomskoj akademiji u Japanu. Stažirao je kod najboljeg sushi majstora na svetu, sa 3 Michelin zvezdice. Uroš je učestvovao u serijalu ”Ukusi Azije”, a drži u Srbiji radionice posvećene ovoj vrsti ishrane.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uroš Radoičić (@uros.radoicic)

Sertifikovani sushi majstor kaže za Objektiv, da nije bilo teško da ljudi kod nas zavole japansku kuhinju, s obzirom da smo ljubitelji začinjene hrane. A na pitanje da li može da definiše profil osobe ljubitelja japanske hrane, kaže: ”Dovoljno je da nemate predrasude, i da dopustite da vam neko pojasni šta zapravo jedete. Danas je teško definisati profil osoba koje jedu japansku hranu kod nas. Poznajem dosta  ljudi koji su dolazili kod mene na sushi posle pečenja, a složićete se sa mnom da to pre desetak godina, nije bilo toliko učestalo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uroš Radoičić (@uros.radoicic)

Japanska kuhinja, kao i svaka druga, ima jedan aspekt zdrave ishrane. Ali isto tako koriste jako puno ulja za prženje, dosta šećera, soli.. Najzastupljenije namirnice jesu pirinač, fermentisana soja, govedina i svinjetina. Ne smatram da se bilo šta treba prilagođavatii našim ukusima, već treba praviti stvari onako kako su zamišljene”.

Što se tiče originalnosti ukusa, on kaže da se na žalost u ovom delu sveta previše menjaju recepti,tako da nismo ni blizu originala. Ali se isto tako nada da će se to kod nas promeniti u narednih nekoliko godina.

– Razlika između tih azijskih kuhinja, jeste, pre svega, u začinima. Tehnike pravljenja jela su u svakoj svetskoj kuhinji iste (kuvanje, prženje, dinstanje….). Japansku kuhinju definiše preciznost u pripremi namirnica. Kinesku kuhinju možda brzina same pripreme jela. Tajlandsku kuhinju definitivno spajanje morskih i zemljanih namirnica. Vijetnamska kuhinja je možda najprepoznatljivija, zbog količine sirovih namirnica. Nema velike nauke kod najpopularnijih jela: Japan-Sushi; Kina-Sečuan piletina u woku, Tajland- Pad Thai, i Vijetnam- Pho.

Foto: Unsplash/Kirill Tonkikh

Sushi je definitivno postao prihvatljiv našim ljudima, ali sushi majstor kaže da mu je jako bitno da ljudi znaju da sushi nema nikakve veze sa sirovom ribom, već ono što je sushi jeste pirinač, tačnije, kiselkast pirinač. A da li će ga neko praviti sa mesom, ribom, povrćem, voćem, skroz  je nebitno.

-Ono što svi treba da probaju jeste “Ramen”. Po mom mišljenju jedno od najukusnijih japanskih jela. To je u suštini jaka supa sa nudlama, mesom uz različite dodatke (nori, jaja, povrće…).

Foto: Unsplash?Michele Blackwell

Na pitanje da li možda pravi miks naših i japanskih namirnica, on naglašava da ne voli da se ne pridržava originalnih receptura. Kod nas postoje gotovo sve namirnice potrebne za pripremu japanskih jela, jedino što ih možda u Japanu prave na drugačiji način.

– Omiljena kuhinja mi je svakako japanska. Omiljeno jelo mi je “Yakisoba”. To je jelo koje se pravi sa heljdinim nudlama, prženom, pa dinstanom junetinom. Od soseva se koristi hoisin sos, uz dodatak ponzu sosa (soja sos sa ceđenim japanskim limunom). I naravno, miksom povrća gde na tanjiru mora da bude barem 7 različitih boja.

Foto: Unsplash/Kawe Rodrigues

Inače, Uroš radi  u lokalu “Belgrade Kitchen Party”, gde se održavaju radionice kuvanja, te uz njegovu asistenciju zainteresovane osobe mogu da nauče različite tehnike kuvanja i pripreme hrane, a naravno i da degustiraju to što naprave zajedno.

Na pitanje šta misli o ljudima koji veruju da treba jesti hranu sa podneblja gde žive i u vreme kada prirodno nikne voće i povrće, on kaže:

– Ne vidim ništa loše u takvom razmišljanju. Tako su se naši svi preci hranili i realno bili su zdraviji nego mi danas. Ali isto tako, imamo prednost da nam je dostupnost namirnica sada mnogo veća, nego što je bila ranije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uroš Radoičić (@uros.radoicic)

 Za ljude koji nisu nikada probali ništa od japanske klope, moja preporuka je:

Ramen sa junetinom

Ton-katsu (hrskavi svinjski vrat)

Udon nudle sa povrćem i mesom

Sushi-svakako nezaobilazan deo… ali treba da se raspitaju kojim redosledom treba da jedu sushi, kako bi ga zavoleli. Ipak su to ukusi koji se nadograđuju.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar