Najnovije upozorenje RHMZ: Tri pojave donose jake nepogode širom zemlje, evo koji delovi Srbije su na udaru

Danas i sutra je veći deo Srbije u narandžastom, što znači da je vreme opasno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/diegotankograd

U Srbiji se u poslepodnevnim i večernjim satima očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će oni biti praćeni gradom, olujnim vetrom u zoni pljuska i velikom količinom padavina za kratko vreme. Padavine će dostizati količinu od 20 do 40 milimetara, a u nekim predelima zemlje i više.

Sutra se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih pljuskova bude istočna polovina Srbije, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmljavinskih razvoja biti slabiji, upozorava RHMZ.

Upozorenje na nepogode za danas i sutra

Plјuskovi i grmlјavine koji se na području Srbije očekuju posle podne i uveče lokalno će biti praćeni:

gradom
olujnim vetrom u zoni plјuska
velikom količinom padavina za kratko vreme, od 20 do 40 mm, ponegde i više
U četvrtak se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih plјuskova bude istočna polovina Srbije, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmlјavinskih razvoja slabiti.

Na snazi i hidrološko upozorenje, upaljeni meteoalarmi

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Upaljeni su i meteoalarmi, danas i sutra je veći deo Srbije u narandžastom, što znači da je vreme opasno.

Danas nestabilno i vetrovito, očekuju se pljuskovi

U Srbiji se danas očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz grad i količinu padavina od 20 do 40 mm.

U donjem Podunavlju duvaće jugoistočni vetar, u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji zapadni i jugozapadni, a u ostalim delovima Srbije biće promenljivog smera, slabog do umerenog intenziteta, a u zoni pljuskova jak ili olujni. Temperature će se kretati od 12 do 26 stepeni.

U većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm koji ukazuje na opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Vreme u Beogradu

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno s kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji posle podne u pojedinim delovima grada mogu da budu i izraženiji.

Duvaće slab i umeren vetar, promenljivog smera, u zoni pljuskova pojačan, sa temperaturama oko 25 stepeni.

Jako nevreme pogodilo Srbiju, ima stradalih

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u utorak su u Novom Pazaru, gde je, usled velikih padavina i izlivanja reke Trnavice, na teritoriji grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Užica (@glas_uzica)


Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara, gde je proglašena vanredna situacija, angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu, saopšteno je iz MUP-a.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar