Otkrivena planeta nalik šećernoj vuni: “Toliko je lagana da može da pluta po vodi”

Naučnici su otkrili planetu izuzetno niske gustine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/bryanvectorartist

Astronomi su identifikovali planetu izuzetno niske gustine, pa izgleda kao da se radi o šećernoj vuni.

“VASP-193b”, kako su je nazvali, druga je planeta sa najmanjom gustinom koju su otrkili astronomi. Pretpostavlja se da se uglavnom sastoji od vodonika i helijuma, navedeno je u studiji “Nature Astronomy”.

“Planeta je u osnovi super pahuljasta” jer je uglavnom napravljena od lakih gasova, a ne čvrstih materija, kaže glavni autor studije, Kalid Barkaui sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), prenosi Sky News.

Naučnici su rekli da je VASP-193b, za koji neki stručnjaci veruju da je toliko lagan da može da pluta po vodi, idealan za proučavanje formiranja i evolucije planeta.

Postojanje ekstrasolarnih planeta, odnosno onih izvan našeg Sunčevog sistema, potvrđeno je prošle godine, ali je bilo potrebno dodatno vreme i rad da se utvrdi konzistentnost na osnovu posmatranja zemaljskih teleskopa.

Planeta se nalazi izvan našeg Sunčevog sistema udaljena oko 1.200 svetlosnih godina i kruži oko zvezde koja je slična Suncu.

Smatra se da bi toplota od obližnjeg sunca, oko kojeg kruži svakih šest dana, mogla da izazove naduvavanje atmosfere.

Pojava pahuljaste planete dolazi nekoliko dana nakon što su istraživači otkrili da postoji “super-Zemlja” koja se nalazi u našoj galaksiji. Nalazi se oko 41 svetlosne godine od Zemlje i ima prečnik oko dva puta veći od naše planete.

Planeta “ne može biti nastanjena” jer je previše vruća da bi imala tečnu vodu, rekli su naučnici.



Izvor: Sky news

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar