Stručna analiza incidenta, neurolog detaljno objasnio moguće posledice Đokovićevog udarca: “Zabrinjavajuće”

Detaljna analiza nemilog incidenta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/SportKlub

Nakon tijumfa u drugom kolu Mastersa u Rimu, Đokovića je zadesila nesvakidašnja situacija dok je potpisivao autograme. Udarila ga je flašica u glavu, a povodom toga oglasio se i američki neurolog Šon Mulen.

On je detaljno analizirao udarac i na drušvenoj mreži “Iks” objasnio koje su moguće posledice ovakvog tipa udarca.

Inače, on je priznati neurolog i radi na Univerzitetu u Ilinoisu.

“Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna – skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas” – naveo je dr Mulen pa nastavio:

“Iz neurofiziološke perspektive, takav uticaj na desnu prednje-parijetalnu regiju može biti prilično zabrinjavajući. Ova oblast mozga je kritična za funkcije vezane za koordinaciju pokreta i obradu senzornih informacija. Početni simptomi mogu se kretati od glavobolje i vrtoglavice do suptilnijih kognitivnih poremećaja kao što su poteškoće u koncentraciji ili pamćenju strategija i igara. Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak”.

“Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru” – završio je dr Šon Mulen.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar