Ministarka Vujović održala hitan sastanak zbog požara na deponiji “Duboko”; MUP helikopterima gasi vatru (FOTO)

Za građane je važno da znaju da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene i da se neumorno radi na rešavanju problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne Irena Vujović stigla je u Užice gde se na deponiji “Duboko”, usled odrona dela deponije koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima i ponovo rasplamsao požar. Vujović je sazvala hitan koordinacioni sastanak nadležnih službi kako bi se organizovanom i brzom akcijom požar što pre stavio pod kontrolu.

“Zbog neophodnosti hitne reakcije, ponovo sam danas u Užicu, gde sam održala sastanak nadležnih službi, na kojem smo odredili prioritetne aktivnosti. Za građane je važno da znaju da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene i da se neumorno radi na rešavanju problema. Želim da zahvalim MUP-u, Sektoru za vanredne situacije, Helikopterskoj jedinici, Srbijavodama, kao i svim javno-komunalnim i privatnim preduzećima koja su obezbedila tešku mehanizaciju. Oko 90 kamiona i bagera, angažovano je u prethodnim danima i udruženim kapacitetima činimo sve kako bi se požar u najkraćem roku stavio pod kontrolu. Situacija je, u odnosu na jutarnje časove, dosta bolja”, rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Vujović je navela da je sramotno da, čak i ovu tešku situaciju, u kojoj bi svi trebalo da se ujedine i da daju doprinos, pre svega zbog građana Užica i okoline, pojedinci koriste za skupljanje jeftinih političkih poena, i umesto da pomognu organizuju protest.

„Ironično je da upravo oni koji su 2005. godine osnovali regionalno preduzeće, a 2011. godine otvorili ovu deponiju, kada su svojom nestručnošću i neznanjem doveli Užičane u ovu situaciju, danas predvode protest zbog požara, kojeg možda ne bi ni bilo, da su preduzeli sve propisane mere prilikom izgradnje deponije. Za razliku od onih koji nisu ništa uložili da od deponije u Užicu naprave savremen regionalni centar za upravljanje otpadom, mi ćemo se ponašati odgovorno prema građanima. Uskoro će biti izabran izvođač za realizaciju kapitalnog projekta stabilizacije i modernizacije deponije ‘Duboko’, za koji smo izdvojili značajna sredstva. Kad to završimo, otpad će se na ovoj deponiji tretirati propisno, po najsavremenijim standardima, a građani neće morati da brinu najmanje u narednih 20 godina“, rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Koordinacionom sastanku prisustvovali su predstavnici MUP-a iz Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije, Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstava zdravlja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, Srbijavoda i Srbijašuma, i drugi.

Inače, po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a upućena su u Užice i pomažu u saniranju požara na deponiji „Duboko“.

Foto: MUP Srbije

Helikopteri Kamov Ka-32 i Super Puma H215 velike nosivosti vode, zbog razbuktavanja požara usled obrušavanja desne strane deponije, pružiće podršku gradskim i komunalnim službama koje su angažovane na zatrpavanju požara peskom.

Požari na deponijama gase se zatrpavanjem velike količine zemlje u organizaciji upravljača deponije, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, vatrogasci-spasioci iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Užice, Čačak, Prijepolje, Kragujevac i Kraljevo, kao i Ministarstva zaštite životne sredine, od prvog dana su na licu mesta i ulažu maksimalne napore u pružanju dodatne pomoći službama lokalne samouprave kako bi požar što pre bio lokalizovan i građani se osećali sigurnije i bezbednije.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar