Stvarni broj zavisnika od igara na sreću 300 puta manji od senzacionalističkih objava

"Ponavljamo da, zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, na tome se mora posvećeno i proaktivno raditi, kao što legalni priređivači i čine"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Heather Gill

Domaći mediji su sada već rutinski preplavljeni člancima i objavama zabrinutih građana, u kojima se govori o sve većem broju zavisnika od igara na sreću u Srbiji, posebno među maloletnicima.

Zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, dužni smo da saopštimo tačne i proverljive činjenice jer, nažalost, brojke koje u takvim napisima srećemo ne samo da su preterane, već i nelogične, jer neretko podrazumevaju da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

Dužni smo da još jednom podvučemo, i argumentovano i izvorima potkrepimo sledeće:

– Tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji je 1.030, što je zvanični podatak nadležnih ustanova akreditovanih za programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću

– Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima

– Ne postoji način da maloletnici učestvuju u igrama na sreću kod legalnih, licenciranih priređivača, niti u kladionicama niti preko interneta

Ponavljamo da, zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, na tome se mora posvećeno i proaktivno raditi, kao što legalni priređivači i čine.

Ipak, to ne menja činjenicu da senzacionalističkim brojkama i preterivanjima kada je reč o broju zavisnika, koja idu dotle da se iznose cifre i do 300 puta veće od realno postojećih, nije mesto u ozbiljnim diskusijama.

Podaci nadležnih ustanova

Brojka od 1.030 slučajeva bolesti zavisnosti nije ničiji pronalazak i konstrukcija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji.

Prema poslednim dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto se onda, uprkos ovim nedvosmilenim činjenicama i egzaktnim podacima, javnost neprekidno obasipa senzacionalističkim tvrdnjama, neutemeljenim brojkama i panikom?

Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.Izvor: PR

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar