Topi kilograme, jača imunitet i još mnogo toga: Evo zašto treba da pijete čaj umesto kafe

Vreme je da promenite jutarnje navike, umesto kafe uzmite šolju crnog čaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/congerdesign

Ispijanje jutarnje kafe rutina je većine. No, kako stručnjaci kažu, ovaj napitak treba zameniti zdravijim. Prvo čašom vode, zatim šoljom crnog čaja.

U crnom čaju uživaju svi – neki ovaj tamni eliksir pijuckaju čist, dok mu drugi dodaju malo mleka. Iako je za ljubitelje čaja crni pravo zadovoljstvo, većina njih ne zna da on ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Maitri Gala, viši nutricionista u Fortis Hospital, Mulund, Mumbaj, objasnila je za HealthShots da je crni čaj jedan od najpopularnijih čajeva širom sveta i da je među četiri vrste koje se prave od listova biljke Camellia Sinensis.

Poboljšava zdravlje creva

Crni čaj je bogat antioksidansom polifenolom, koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, smanjenju rizika od hroničnih bolesti i poboljšanju opšteg zdravlja. Polifenoli i antimikrobna svojstva mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva i jačanju imuniteta.

Smanjuje holesterol

Crni čaj se priprema od potpuno fermentisanih listova biljke Camellia Sinensis. Sadrži katehine i teaflavine, koji pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Unapređuje zdravlje srca

Flavonoidi u crnom čaju mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola, kontroli krvnog pritiska i na kraju smanjiti rizik od bolesti povezanih sa srcem.

Poboljšava koncentraciju

Nekada nam je teško da ostanemo budni tokom dana. Ima čak i situacija kada osećamo da imamo manje energije. Rešenje za poboljšanje zdravlja nudi crni čaj jer sadrži kofein i L-teanin – aminokiseline koje poboljšavaju budnost i koncentraciju.

Pomaže u gubitku težine

Crni čaj je niskokaloričan i ako ga pijemo nezaslađenog idealan je zdrav napitak, i odlična opcija za sve one koji žele da se reše viška kilograma. Flavoni su povezani i sa smanjenjem težine, BMI i obima struka.Izvor: Objektiv.rs, k1info.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar