Predsednik Vučić prisustvovao vojnoj vežbi “Vihor 2024”: “Mnogo je nove tehnike, zadovoljan sam” (VIDEO)

U vežbi učestvovuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije “Vihor 2024”.

Nakon završetka vojne vežbe obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić

– Čestitam našoj vojsci, svim pripadnicima naše armije na uspešno izvedenoj vežbi. Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Ono što smo danas mogli novo da vidimo to je mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve, tako treba da nam izgledaju tenkovi, modernizovani. Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku.

– Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.


13.27 – Dat je signal i vežba je završena

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

13.20 – Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

13.10 – Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda T-72M izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Opremljeno je termovizijskom kamerom treće generacije, laserskim daljinomerom, balističkim računarom, imaju značajno unapređen nivo balističke zaštite, ugrađenu hidrauličnu desentnu rampu, a poboljšan je i komfor posade.

13.00 – Helikopter “gama” neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter “gama”, koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

12.50 – Dejstvuju “nora”, “gvozdika”, “oganj m-17” i “tamnava”

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica “nora” i “gvozdika”, i lanseri raketa “oganj m-17” i “tamnava”.

12.40 – “Migovi” u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.

12.38 – Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

12.35 – Dejstvuje “perun”, pogođena dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara “perun” pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. “Perun” je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron “komarac”, takođe, ostvario svoj pogodak.

12.30 – “Oganj” pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica “komarac” samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Modularni lanser raketa “oganj m-18” takođe je pogodio svoj cilj.

12.20 – Rakete “kornet” uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa “kornet” dejstvuje po ciljevima.

Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.

Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

12.16 – “Vrabac” bombarder i samoubica “osa” napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron “vrabac” bombarder i samoubica “osa”, angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

12.13 – Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“.

Sistem “pasars” dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

Foto: printscreen

12.00 – Počinje vežba

U vežbi učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Izviđački dronovi “vrabac”, na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme “mali miloš”. Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

11.55 – Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije došao je na poligon i uskoro bi trebalo da počne vežba. Major Đorđe Simić predao je raport predsedniku Aleksandru Vučiću.

– Oficiri, podoficiri i vojnici zdravo

11.15 – Stigli ministri

Na poligon su stigli i ministri Miloš Vučević, Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića. Stigli su i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Milorad Dodik.

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će danas biti održana taktička bojeva vežba s gađanjem ”Vihor 2024”, i da će na njoj učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ”Vihor 2024” jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar