Komisija Nemačke vlade: Abortus treba da bude zakonit u prvih 12 nedelja trudnoće

Nemačka je 2022. godine ukinula zakon iz doba nacizma koji je sprečavao doktore koji vrše abortus da odaju bilo kakve informacije o proceduri.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Pixabay/วัฒนา ลอยมา

Članica komisije nemačke vlade za pitanje abortusa Liane Verner izjavila je danas da Nemačka treba da ozakoni abortus u prvih 12 nedelja trudnoće.

„Fundamentalna ilegalnost abortusa u ranim fazama trudnoće je neodrživa. Zakonodavci treba da učine ove abortuse zakonitim i nekažnjivim”, rekla je Verner, prenosi Rojters.

Ona je članica komisije koju je oformila vlada kancelara Olafa Šolca jer je abortus je u Nemačkoj nezakonit, osim u prvih 12 nedelja kada je u pitanju zdravlje majke ili ako je bila žrtva silovanja, ali je u praksi široko dostupan širom zemlje i izuzetno su retki slučajevi pravnog gonjenja.

Komisija je takođe kazala da je abortusi treba da ostanu zabranjeni od otprilike 22 nedelje trudnoće, kada embrion postaje održiv, javlja Tanjug.

Nemačka je 2022. godine ukinula zakon iz doba nacizma koji je sprečavao doktore koji vrše abortus da odaju bilo kakve informacije o proceduri.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar