Amerika u narednim satima očekuje veliki napad Irana na Izrael, Teheran spreman za lansiranje projektila?

Američki zvaničnici veruju da bi Iran mogao da napadne Izrael za svega nekoliko sati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Amrulqays Maarof

Tel Aviv se priprema za najgori scenario i mogućnost direktnog udara Irana na izraelsko tlo kao odmazdu za napad pre skoro dve nedelje u kome je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira. Iran je obećao osvetu za svoje komandante koji su ubijeni 1. aprila u napadu na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije.

Dva američka zvaničnika izjavila su za Si-BI-ES da se veliki iranski napad na Izrael očekuje već u petak i da će verovatno uključiti više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne ciljeve unutar zemlje. Zvaničnici su dodali da bi za Izraelce bio veliki izazov da se brane od napada tolikih razmera i da su smatrali da bi Iranci mogli da se odluče za napad manjeg obima kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju.

Teheran nije javno naznačio kako i kada će uzvratiti vatru tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići. Postoji bojazan da bi direktan napad na Izrael mogao da raznese tekući rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

Američki Stejt department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju van velikih gradova koji su odbrambenim sistemom “Gvozdena kupola” bolje zaštićeni od dolazeće raketne vatre. U poslednjem uputstvu se navodi da bi putovanja službenika američke vlade u Izrael mogla biti dodatno ograničena uz malo obaveštenja kako se stvari razvijaju u regionu tinderboka.

– Ko nama naudi, mi ćemo naškoditi njima. Spremni smo, defanzivno, ali i ofanzivno – obećao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak kad je posetio vojnike u vazdušnoj bazi IDF.

Uznemirujuća simulacija rata, podsetimo, otkrila je da bi apokaliptična bitka između Irana i Izraela brzo prerasla u nuklearni sukob i verovatno izazvala treći svetski rat.

Zastrašujuća ratna igra, koju su osmislili vojni i bezbednosni stručnjaci, predviđa scenario korak po korak, a sve bi počelo konvencionalnim raketnim udarima koji bi samo izazvali dodatni bes u obe zemlje.Izvor: CBS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar