Bitan momenat za Evropu: Evropski parlament danas glasa o reformi azila i migracija

Posle više od osam godina diskusija, države članice i EP sredinom decembra su se složile oko Pakta o azilu i migracijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
migranti
Foto/Printscreen/You Tube

Evropski parlament (EP) danas će glasati o reformi azila, a ukoliko bude odobrena, države članice EU imaju do dve godine da primene nove propise.

Posle više od osam godina diskusija, države članice i EP sredinom decembra su se složile oko Pakta o azilu i migracijama, čiji je cilj bolje upravljanje migracijama i ravnomernije raspoređivanje tražilaca azila kroz blok.

Šta stoji u Paktu?

Prema Paktu, svako lice s manjom šansom da ostvari pravo na ostanak u EU, trebalo bi da bude brže deportovano van granice EU, uz obavezne granične procedure, koje bi po pravilu trebalo da budu završene nakon 12 nedelja.

Maloletnici bez pratnje isključeni su iz tih postupaka, dok je pod pritiskom Zelenih, nemačka vlada želela da isključi i porodice s decom, ali taj potez nije uspeo, javlja “Dojče vele”.

Pakt o migraciji ima za cilj da pomogne zemljama na spoljnim granicama EU, onima koje prve primaju migrante, kao što su Italija i Grčka.

U slučaju veoma velikog broja dolazaka, te zemlje moraju da se oslone na solidarnost drugih članica, a u tom slučaju, granične procedure trebalo bi proširiti na veći broj migranata.

Unutar EU godišnje će biti preraspodeljeno do 30.000 ljudi. Članice koje ne žele da prihvate izbeglice biće u obavezi da pomognu na drugi način, uključujući finansijski.

Prikupljaće se otisci prstiju i podaci

U budućnosti bi, prema planiranim reformama, trebalo da se više zna o tome ko su izbeglice koje ulaze u EU, u centralnoj bazi podataka Unije prikupljaće se otisci prstiju i biometrijski podaci, a planirane su i bezbednosne provere.

– Ne očekujem veliku većinu, u smislu da će odjednom na to pristati 705 poslanika. Očekujem pomešanu sliku kada su u pitanju pojedinačni pravni akti, ali očekujem i da će Pakt sveukupno biti usvojen – kaže evroposlanica iz redova Demohrišćanske unije Nemačke (CDU) Lena Dipon.

Primarna zemlja migranata – Nemačka

“Dojče vele” navodi da je za usvajanje reformi u EP posebno važna većina demohrišćana, socijaldemokrata i liberala.

Pored levih i desnih populista, nemački list ocenjuje da Zeleni će verovatno glasati protiv, ili protiv većine delova reforme.

Političari demohrišćanske Evropske narodne partije (EPP) upozoravaju da će Pakt o azilu i migraciji propasti na glasanju, pri čemu bi pitanje migracija igralo još veću ulogu u predizbornoj kampanji za Evropski parlament.

Agencija EU za azil očekuje da će zahtevi za azil ove godine ostati na visokom nivou, podsećajući da ih je prošle godine bilo više od milion.

“Dojče vele” navodi da primarna ciljna zemlja migranata ostaje Nemačka.

BONUS VIDEO:Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar