Potpisan memorandum između Vlade Srbije i EDF-a: Stavljen paraf na dokument

Vučić je prethodno održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF Luk Remon.

Vučić je prethodno održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.

Predsednik Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj na poziv predsednika Emanuela Makrona. Vlada Srbije usvojila je 5. aprila na sednici Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.

– Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse – izjavila je ranije ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je rekla da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar