Zelenski: “Bez američke pomoći blokirane u Kongresu Ukrajina će izgubiti rat”

Usvajanje te pomoći suspendovano je po volji pristalica bivšeg predsednika i izvesnog republikanskog predsedničkog kandidata za izbore u novembru Donalda Trampa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Office of the president of Ukraine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da će njegova zemlja izgubiti rat od Rusije ako obećana američka pomoć od 60 milijardi dolara, koju je najavio predsednik SAD Džo Bajden, ostane blokirana u Kongresu, od strane republikanaca.

„Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat”, rekao je Zelenski u video obraćanju predstavnicima vladine platforme za sakupljanje sredstava za Ukrajinu United24.

On je rekao da ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge zemlje će biti napadnute kao i da će Rusija tada snažno upućivati nuklearnu pretnju zapadnim državama.

Američki program za vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu u vrednosti od 60 milijardi doalara blokiran je u Kongresu od prošle godine zbog podela između demokrata i republikanaca, koji su u pripremama za predsedničke izbore u novembru.

Usvajanje te pomoći suspendovano je po volji pristalica bivšeg predsednika i izvesnog republikanskog predsedničkog kandidata za izbore u novembru Donalda Trampa u Kongresu, koji odbijaju da razmatraju tekst, povezujući ga sa regulativom o imigraciji u SAD.

Poslednjih dana Zelenski je više puta tražio brzo usvajanje novog paketa pomoći ocenjujući da je on od „vitlne važnosti” za Ukrajinu.

Zelenski već više meseci traži od svojih zapadnih saveznika, među kojima SAD pružaju najveću pomoć zemlji, više municije za njegove vojnike na frontu i više sistema protivvazduhoplovne odbrane.

U očekivanju odluke ukrajinski vojnici primorani su da štede municiju i suočavaju se sa snažnom ruskom vojskom.

Brojnija ruska vojska malo po malo prodire na istočnom frontu u ukrajinski deo Donbasa i redovno poslednjih nedelja vrši napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar