Sastanak Vučića i Makrona od velikog značaja za Srbiju, potpisuju se ugovori vredni na milijarde evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Parizu sa svojim timom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 8. aprila u Parizu, kada će se sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ovaj susret biće od izuzetne je važnosti za Srbiju i predstavlja jednu od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina. Osim političkog značaja, ovaj sastanak tiče se i ekonomije, jer se ugovori o kojima je reč mere u desetinama milijardi evra.

Kako se navodi, ukoliko dođe do realizacije ugovora, predstavljaće početak nove ere u odnosima Srbije i Francuske, što će se ujedno odnositi i na ekonomski prosperitet Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Parizu sa svojim timom, koji je spreman da doprinese što bržoj promeni ekomske slike Sribije, ne samo u ragionu, već i u Evropi. Vučić će, kako je rečeno biti dočekan uz najviše državne počasti.

– Predsednik Makron izuzetno ceni predsednika Vučića, i taj susret će biti održan na najvišem nivou. Planiran je niz sastanaka po raznim osnovama, koji se takođe tiču se različitih ugovora koji iznose više desetina milijardi evra, što znači ogroman benefit ako dođe do realizacije. Teme sastanka biće i nuklearna energija, namenska industrija, zdravstvo, postrojenja za prečišćavanje vode, gejming industrija, stočna proizvodnja, obrazovanje, i još dosta toga, kaže izvor.

Kako dodaje naš sagovornik, planira se da sa francuskim kompanijama radimo na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode, što bi značilo da sa tim postrojenjem u narednih 10 do 20 godina upravljali Francuzi koji su lideri u toj oblasti.

Na vanrednoj sednici Vlade, Vučić je najavio da će se sastati s Makronom 8. aprila, uz podsećanje da je prethodno s njim imao čak 19 sastanaka, te da će ovaj biti strateški i jedan od najvažnijih dosad.

– Jedna od tema je namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. Srbija neće nijednu svoju fabriku da proda nekome i da taj neko ima 50 odsto ili više od 50 odsto učešća u akcijama. Naša vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu – rekao je Vučić.

Naveo je takođe, da su se obe strane pripremile i da će se teme ticati raznih oblasti, a da će s njim u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.

– Ići će Siniša Mali, ali smo se spremili za sve različite teme. Jedna od tema je namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. I vama u vojsci da kažem to konačno, pošto ja znam da i tu ima ljudi koji razmišljaju o tome ko su dobavljači, a ko su kupci. Srbija neće ni jednu svoju fabriku da proda nekome i da taj neko ima preko 50 odsto ili da ima 50 odsto učešća u akcijama – rekao je predsednik. Vučić je dodao da srpska vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu.

“Tri puta mora da poraste u narednom periodu. Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostrostručimo”, dodao je Vučić.

Kako je najavio u okviru te teme razgovaraće i o kupovini “rafala”, ali i drugih instrumenata. Takođe, biće ubrzana i saradnja o pitanju helikoptera “erbas”. Jedna od tema odnosiće se i na nuklearnu energiju, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to.

– Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Oni su spaseni što se toga tiče. Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema jedino je moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki – rekao je Vučić.

IT sektor od velike važnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u Parizu razgovarati i o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.Izvor: Telegraf

Komentari (1)

  1. Какве су нам послали гранате у Првом Светском Рату, такве ће нам и авионе продати. Са грешком, наравно.

    Odgovori

Ostavite komentar