Omiljene prolećne namirnice rotkvice i mladi luk donose brojne dobrobiti za naš organizam

Vrlo su zdrave za organizam jer obiluju hranjivim materijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ Kostiantyn Vierkieiev

Rotkvice i mladi luk, omiljene namirnice na stolu uz prolećni ručak, osim što su odličnog ukusa, vrlo su zdrave za organizam jer obiluju hranjivim materijama.

Rotkvice su niskokalorična namirnica koja u 100 grama sadrži nepunih 16 kalorija. Odličan su izvor antioksidansa, vitamina C i ostalih nutritivnih vrednosti koje imaju mnogo dobrobiti za naše telo. Osim što njihova konzumacija smanjuje rizik od dijabetesa, takođe štiti zdravlje srca i čisti krvne sudove.

Pri tom, dijetetičari tvrde da vitamin C, cink i fosfor u rotkvicama mogu pomoći u borbi protiv suvoće kože, akni i osipa. Naime, visok sadržaj vode u rotkvicama pomaže u hidrataciji kože, što doprinosi njenom sjaju, ali i čistoći.

Iako mladi luk može da uzrokuje neprijatan zadah, njegova konzumacija itekako doprinosi zdravlju. Mladi luk sadrži jedinjenja alil sulfida i flavonoida, koji se bore protiv enzima koji proizvode ćelije raka. Također, snižava nivo šećera u krvi, povoljno utiče na probavu, a zbog udela karotenoida pomaže u održavanju zdravog vida.

U 100 grama mladog luka nalazi se 35 kalorija.Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar