Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u je završeno: Prečišćava vazduh, donosi i zaradu

Najveći ekološki projekat u Evropi, treći najveći u svetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u “Termoelektrani Nikola Tesla – A” je završeno. Jedan je od najvažnijih ekoloških projekata u Srbiji, jer obezbeđuje čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline, i produžava radni vek Termolektrane.

Postrojenje za odsumporavanja, investicija u koju je uloženo više od 200 miliona evra, izgrađeno je po najsavremenijoj japanskoj tehnologiji. Najvažnije je što će se iz “TENT-a” smanjiti emisija sumpor-dioksida u atmosferu najmanje 10 puta, a praškaste materije svesti u evropske standarde.

Foto: RTS printscreen

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, ističe da je to najveći ekološki projekat u Evropi, treći najveći u svetu, “mercedes” po kvalitetu opreme koja je ugrađena, po tehnologiji koja je sprovedena.

“Jedna termolektrana koja datira iz 70 godina, da se zapravo jedno novo postrojenje sagradi u okviru nje, da se poveže tehnološki i da se sprovedu sve mere da bi moglo da fukcioniše po tim najnovijim standardima kada su u pitanju emisije štetnih gasova”, rekla je Đedović Handanović.

Ekonomska korist od prodaje gipsa

Postrojenje ne samo da osigurava rad termolektrane u budućnosti, već EPS-u donosi i ekonomsku korist od prodaje gipsa.

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a objašnjava da se sumpor-dioksid, tehnologijom vlažnog procesa i korišćenjem krečnjaka, preradi u gips koji je kao nus proizvod postao značajan resurs za građevinarstvo.

Ljiljana Velimirović, glavni rukovodilac projekta, ističe da je programom smanjenja zagađujućih materija određeno da termolektrane moraju da izvrše neke rekonstrukcije i mere da bi mogle da rade i nakon 1. januara 2028. godine. “Da ovog postrojenja nije bilo, to ne bi bilo moguće”, dodaje Velimirović.

Značaj pogon odsumporavanja se povećava kada se ima u vidu da su obrenovačke termoelektrane najveća fabrika struje na Balkanu i da pokrivaju 50 odsto potrošnje u Srbiji.

Isto postrojenje gradi se i u obrenovačkoj “Termolektrani B”, udaljenoj 18 kilometra od “Termolektrane A”. Kostolačke termoelektrane pogon odsuporavanja imaju već tri godine.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar