“Formiranje ZSO ključno, problemi da se rešavaju kroz dijalog”

Petković je, u izjavi novinarima, kazao da je imao razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i onda i direktan razgovor sa prištinskom stranom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon nove runde pregovora u Briselu, rekao je da je srpska delegacija insistirala na formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, a ne jednostranim merama.

Petković je, u izjavi novinarima, kazao da je imao razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i onda i direktan razgovor sa prištinskom stranom, što je okarakterisao pozitivnim, s obzirom da proteklih meseci nije bilo direktnih razgovora na kojima je Srbija insistirala.

– Prva stvar na kojoj je srpska delegacija instirala je ZSO kao najvažnije, glavno pitanje, koje se pre svega odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda na KiM. Drugo važno pitanje na kojem smo insistirali je pitanje dinara imajući u vidu jednostranu odluku Prištine da ukine dinar, a tako i socijalna davanja i školarine građana Srbije koji primaju ta sredstva od Srbije – objasnio je on.

Rekao je da je za srpsku delegaciju bilo najvažnije to što je jasno istakla sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na Kosovu, sve nasilne i jednostrane mere Prištine.

Podsetio je da već devet meseci traje embargo na srpsku robu koja ne može da dođe na prostor Kosova.

Preneo je da je razgovarano i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod, zatvaranje srpskih institucija, među kojima i srpske ambulante u Prištini, te i o ponašanju prištinskih vlasti prema Srbima.

– Ukazali smo na veoma težak položaj srpskog naroda na Kosovu, koji je otežan dodatno odlukom o zabrani dinara kojom su pogođeni najstariji, zaposleni i deca, ali i naše institucije s obzirom na to da Srbija šalje materijalna sredstva potrebna za funkcionisanje tih ustanova kao što su bolnice, škole, vrtići. Za nas je formiranje ZSO ključno jer se time u potpunosti rešava pitanje finansiranja svih naših institucija i srpskog naroda onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom i drugim dogovorima – podvukao je on.

Preneo je da je kosovski pregovarač Besnik Bisljimi insistirao na fromalizaciji Ohridskog dogovora, dok je srpska delegacija govorila o neophodnosti za formianjem ZSO.

– Reč je o sporazumu koji potpisan pre 11 godina, a koji je potpisala i EU kao njen garantor. Šta se sve dešava kada nemamo ZSO, da ne govorimo da Srbi napuštaju prostor naročito severa jer ne mogu da trpe teror kosovske policije, da ne govorimo o tome šta rade po pitanju izbora, sa lažnim gradonačelnicima – naglasio je on.

Petković je istakao da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, ne kroz nametnuta rešenja, i činjenicu da su mnogi pomislili da je Srbija mala i da mora da sluša naređenja velikih.

– Suština je da moramo da se držimo sporazuma i težeći miru i stabilnosti, u čemu prednjači Srbija, i tražimo kompromisna rešenja za opstanak našeg naroda. Ako se ovako nastavi Srba više neće biti na KiM – upozorio je on.

To se, kaže, mora zaustaviti, a to mora biti briga i međunarodne zajednice.

– Očekujem da nastavimo razgovore početkom iduće nedelje, ponedeljak ili utorak, da budemo još bliži dogovorima, ili idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara – naglasio je on,

Petković je podsetio da 90.000 Srba sa Kosova ima različita primanja od Srbije i da je bitno da mogu da ih prime na Kosovu, a ne da prelaze administrativni prelaz da dođu do novca.

– To je stvar na kojoj ćemo insistirati jer se na taj način borimo za opstanak srpskog naroda – podvukao je on.

Petković je istakao da je za Srbiju najvažnije da se pronađe rešenje koje bi podrazumevalo da zaposleni, penzioneri, primaoci socijalne pomoći, školarina svoj novac mogu da podignu na Kosovu, a koji im Srbija redovno i na vreme uplaćuje na njihove račune.

– Da probamo da pronađemo rešenje koje će omogućiti poslovanje Poštanske štedionice, koja je na tom prostoru nalazi od 2018., koja je vršila isplatu novca i južno od Ibra. Da se ne pravimo da Poštanska štedionica ne postoji. Ona je tamo dugo, ima svoje ekspoziture. Celokupni platni sistem ide preko Poštanske štedionice. Preko 50.000 računa građana i institucija ide preko Poštanske štedionice. Što bi se dodatno otežavao položaj srpskog naroda kada postoji rešenje – naglasio je on.

Istakao je da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da Srbi opstanu na Kosovu.Izvor: Kosovo online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar