“Srbiji se otvara mogućnost za bescarinski izvoz mesa, vina, meda i još 10.000 proizvoda”

Sporazum o slobodnoj trgovini je ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije, ostaje još da se ratifikuje u nadležnom telu Kine, kaže ministar Momirović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/apakom

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, mogao bi da počne da se primenjuje u narednih nekoliko meseci, izjavio je za Informer ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

Ovim se otvaraju vrata za bescarinski izvoz za oko 10.000 srpskih proizvoda, dok će kod nas sa tog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje.

Ukidanjem carina, naši prehrambeni proizvodi postaju konkurenti na veoma zahtevnom kineskom tržištu. Našim proizvođačima otvara se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, smrznutog mesa, ali i domaćih vina i meda.

– Sporazum o slobodnoj trgovini je ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije, ostaje još da se ratifikuje u nadležnom telu NR Kine. Uvereni smo da to može da se desi u narednih nekoliko meseci. Ovo je dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje. Srpskim izvoznim proizvodima otvara se mogućnost za povlašcen pristup kineskom tržištu, ali će ovaj Sporazum doprineti i privlačenju novih investicija u srpsku privredu – ističe Momirović za Informer.

Velika šansa za razvoj

Kako dodaje ministar, sa ovim Sporazumum roba koja je proizvedena u Srbiji biće značajno jeftiniji u odnosu na ostale evropske proizvode.

– Naglašavam, određeni proizvodi će zauvek biti zaštićeni, a takvih je 10 odsto u strukturi cele naše privrede, ali preostalih 90 odsto proizvoda, počev od ove godine, pa u narednih pet godina, biće oslobođeno carine. Podsećam, Sporazum obuhvata 10.412 srpskih tarifnih pozicija, odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane. Sporazum će otvoriti ogromno tržište za poljoprivredne proizvode, poput kvalitetnog srpskog vina. Istovremeno sve više kineskih poslovnih delegacija, kao i običnih ljudi, dolaziće u Srbiju radi saradnje između kompanija i razmene kadrova, otvarajući nova vrata za razvoj Srbije – izjavio je ministar trgovine.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar