Vučić na video Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana pozvao na veću solidarnost

Vučić je istakao da su dela važnija od reči, kao i da je Srbija svoju pripadnost EU pokazala i slanjem pomoći zemljama Unije i regiona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas, kao jedan od prvih govornika, na video Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) i u svom izlaganju ukazao na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP.

Vučić je obavestio učesnike Samita o ekonomskoj situaciji u Srbiji nakon pandemije KOVID-19, kao i o detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije i istovremeno zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla za Srbiju.

On je, takođe, tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mera i kvota sa naglaskom na izvoz čelika u EU za ceo Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, Vučić je istakao da su dela važnija od reči, kao i da je Srbija svoju pripadnost EU pokazala i slanjem pomoći zemljama Unije i regiona.

Predsednik Srbije je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk je rekao da razume gnev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti od strane EU, tokom pandemije KOVID-19, ali je naglasio da je bilo i mnogo dezinformacija koje su “imale za cilj da nas razdvoje”.

“To se može pobediti samo zajedničkim radom, naročito na Zapadnom Balkanu”, rekao je Tusk.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je na pomoći i angažmanu zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije.

Vučić razgovarao s Mišelom: EU i Zapadni Balkan upućeni jedni na druge

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predsedava današnjim Samitom, pozdravio je napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju i otvaranje poglavlja uz nadu da će svi zajedno ostvariti napredak u evropskim integracijama.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

“Solidarnost je izraz jasne i merljive podrške u vremenima kada je našim saveznicima najpotrebnija. Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vreme migrantske krize, Srbija, na čelu sa mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć i to je bio gest solidarnosti visoko cenjen u Grčkoj”, naglasio je Micotakis.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao da mu je drago što se proces pridruživanja Zapadnog Balkana kreće u dobrom pravcu i uputio podršku pozivu na solidarnost, koju je uputio Vučić, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavio region Zapadnog Balkana da pati od ekonomskih posledica zbog pandemije KOVID-19.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, sa čim su se saglasili i ostali učesnici današnjeg Samita, kao i sa neophodnošću veće solidarnosti članica Evropske narodne partije.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar