Ako ih niste jeli do sada, kad ovo pročitate, odmah ćete otići da kupite urme: Evo kako utiču na organizam

Osim što su super zdrave, urme imaju prijatan, sladak ukus, savršeno će vam zameniti kupovne nezdrave slatkiše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/ Naim Benjelloun

Urme su izuzetno hranljivo voće, bogato mnogim korisnim nutrijentima. Osim bakra, kalijuma, mangana, vlakana, magnezijuma i vitamina B6, sadrže skoro sve vitamine – tako da ako redovno počnete da uživate u slatkim urmama, suplemente ćete slobodno moći da ostavite u fijoci.

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli da jedete urme svakodnevno?

Dosadašnja istraživanja pokazuju da ćete kozumiranjem urmi postići brojne benefite za svoje zdravlje, a evo koje sve koristi urme donose našem organizmu:

Poboljšavaju rad digestivnog trakta

Vaš probavni sistem će vam biti zahvalan ako jedete urme, posebno ako imate problema poput zatvora ili drugih problema. Nutricionisti preporučuju urme čak i za probleme poput hemoroida.

Ublažavaju bol

Magnezijum je poznat po tome da deluje protivupalno i urme ga imaju u velikim količinama, pa može da ublaži bol i pomogne kod otoka, ali i da smanji upalu arterija i rizik od srčanih oboljenja, kao i Alchajmerove bolesti, artritisa itd.

Veoma su zdrave i korisne za trudnoću

Istraživanje je pokazalo da je 69 žena koje su testirane, imale manje bolova tokom porođaja, jer su konzumirale urme.

Dobre za borbu protiv visok krvni pritisak i prevenciju moždanog udara

Visok nivo magnezijuma u ​​njima pomaže kada su u pitanju problemi sa visokim krvnim pritiskom. Kalijum takođe pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Bolja funkcija mozga

Sprovedena su mnoga istraživanja koja su proučavala efekat ekstrakta urme na zdravlje mozga. Utvrđeno je da kada imate dovoljno vitamina B-6, vaš mozak radi bolje. To znači da možete više da se fokusirate i obrađujete informacije. Urme čine mozak spremnim za učenje.Izvor: Objektiv.rs, Stvarukusa.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar