Postavljen pametni sistem za čistiji vazduh ispred TC „Ušće”: Očekuje se da će značajno smanjiti količinu zagađujućih materija

Ovaj sistem čine tri vrste uređaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Pametni sistem za čistiji vazduh na otvorenom prostoru, koji koristi kinetičku i energiju vetra, postavio je juče Institut „Mihajlo Pupin” ispred TC „Ušće” uz finansijsku podršku Evropske unije. Baš ovo mesto je izabrano  jer je usled intenzivnog saobraćaja, vazduh ispred TC naročito zagađen i njemu je izložen veliki broj ljudi. Očekuje se da će novi sistem značajno smanjiti količinu zagađujućih materija, navodi se u saopštenju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Tri vrste uređaja čine sistem: inovativni generator postavljen u garaži tržnog centra, koji prilikom prelaska automobila preko električne podne prelaznice kinetičku energiju pretvara u električnu, vetroturbina između dve kule „Ušće”, koja od vetra pravi električnu energiju, i dva prečišćivača vazduha na platou ispred tržnog centra koji pomoću vodenog filtera čiste vazduh u radijusu od 25 metara, smanjujući količinu suspendovanih čestica PM 2,5 i PM 10 i drugih zagađujućih materija u značajnoj meri.

– Ovaj sistem je dizajniran tako da može da se postavi i na drugim mestima, kao što su autobuska stajališta i bolnice, i tako unapredi kvalitet vazduha u urbanim sredinama. Rešavanje problema aero-zagađenja zahteva sistemska rešenja i korenite promene, a to je dugotrajno i skupo. Ovaj sistem bi mogao da ublaži problem u roku od godinu-dve ukoliko bi se omasovio – istakao je prof. dr Aleksandar Rodić, rukovodilac tima Instituta „Mihajlo Pupin”.

Nedavno istraživanje UNDP-a o stavovima građana Srbije prema životnoj sredini i klimatskim promenama pokazalo je, prema rečima Fabricija Andreucija, zamenika stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji, treću godinu zaredom, da ih pitanje klimatskih promena i kvaliteta vazduha najviše brine. Poboljšanje kvaliteta vazduha je, kako je rekla Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, jedan od prioriteta Vlade Srbije i ovog ministarstva.

– Podržavamo sprovođenje inovacija poput ovog pametnog sistema za prečišćavanje vazduha, kako bismo u praksi videli na koji način ona mogu doprineti da imamo čistiji vazduh – kazala je Dokić.

Partner instituta u izradi ovog sistema bila je, pored TC „Ušće”, kompanija „Model 5”. „Pametni sistem za čistiji vazduh” jedno je od 52 do sada podržana rešenja u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji”. Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu s Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji s ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar