Drama u Temišvaru: Curi radioaktivni materijal, vlasti izolovale kontaminirano područje

U ovom trenutku ne postoji rizik po stanovništvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Vladyslav Cherkasenko

Rumunske vlasti su u stanju pripravnosti nakon što je otkriveno da u dvorištu jednog instituta u Temišvaru curi radioaktivni materijal. Ustanova se nalazi se u blizini stambenih blokova i porodilišta.

Upozorenje je izdato nakon što su tokom periodične provere radnici laboratorije za radioaktivni otpad ustanovili veći nivo radioaktivnosti u drugom delu prostorije. Reč je o vrednostima 30 puta većim od onih koje se u tom području smatraju normalnim, ali mnogo nižoj od one kojoj smo izloženi kada se radi istraživanje kompjuterskim topografom, prenose rumunski mediji.

Vlasti iz Bukurešta skenirale su celu oblast.

Do curenja je došlo na institutu za radijacionu higijenu pa je ovo područje odmah izolovano i trenutno se vrši monitoring kako bi se utvrdilo da li je nivo radijacije iznad dozvoljenih granica.

U ovom trenutku ne postoji rizik po stanovništvo.

Ovim povodom oglasio se i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

– Prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji. Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini. Automatske merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost – stoji u saopštenju.

Oni su naglasili da o ovom događaju nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost.Izvor: Objektiv.rs, Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar