Vučić otvorio sajam turizma: Srbija je lane bila prva u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista

Sajamska manifestacija održava se u periodu od 22. do 25. februara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug printscreen

Svečano otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, počelo je u 18 časova u Hali 4 Beogradskog sajma, a otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Grčka je zemlja-partner, a sajam, zajedno sa predsednikom Srbije svečano otvara i grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani, koja se prva i obratila okupljenim zvanicama.

Foto: Tanjug printscreen

Potom se obratio predsednik Srbije koji je cenjenim gostima poželeo dobrodošlicu.

-Turizam je stvar odluke, lične želje i namere. Tih dva miliona stranih turista došli su nošeni idejom na jedno lepo, zanimljivo i pre svega sigurno mesto. Srbija je prošle godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godine i iznosila je 79 posto. To je rekao najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv 2023. godine od turizma iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra što je za milijardu i 112 miliona više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre osam godina. Takođe, Srbija je u 2023. godini povećala broj stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na predpandemijski nivo. U 2023. su strani gosti realizovali 5,5 miliona noćenja, rekao je Vučić na otvaranju Sajma turizma.

Potom je govorio da iako su rezultati dobri, smatra da mora mnogo bolje i više.

-Naše ambicije su mnogo veće. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu. Pitanje je da li su deca u školama čula za naše najznačajnije spomenike, crkve, manastire, džamije, bazilike, sinagoge… U protekloj deceniji izgradili smo 126 hotela, pa ih je sada u Srbiji 423, ali potrebno nam je još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac tog razvoja i zahvaljujući EXPO 2027, ali i druge turističke destinacije od banja, planinskih centara, vinskih tura i destinacija. Za EXPO ćemo graditi mnogo toga, predstavićemo Srbiju kao lidera veštačke inteligencije u rangu zemalja naše ekonomske snage. Gradićemo još muzeja, da isnažimo ponudu u sferi kulture, ali i onoga što predstavja turizam zajedništva, privlačenja onih koji žele da potroše novac, da to bude podsticaj za naše buduće delovanje, rekao je Vučić.

Nikola TEsla dobiće muzej dostojan toj veličini.

-Ova manifestacija je važna, nateraćemo sebe da radimo više i ispravimo greške iz prethodne godine i da ne budemo nikad dovoljno zadovoljni. Grčka je omiljena destinacija za naše turiste. I sve više je grčkih turista u Beogradu. Srbija je prijateljska zemlja helenskoj republici. Pozivam naše turiste da posećuju zemlje i naših partnera, ali i svih gostiju. Želim da se osećate kao kod svoje kuće, poručio je Vučić i proglasio Sajam turizma svečano otvorenim.

Potom je otpevana pesma “Tamo daleko” koju je izveo Dušan Svilar.

Predsednik je potom obišao sajam i štandove domaće turističke ponude.

Na štandu Agencije za bezbednost saobraćaja koja je predstavila kampanju za bezbednost, predsednik Vučić je ispričao kako bi doprineo svesti vozača koliko je odmor tokom vožnje važan, kako je dva puta ugrozio živote dece Danila i Milice, vozeći umoran, vozio do Budve i nazad u istom danu. Tada nije bilo dobrih puteva i negde kod Čačka. Zaplićete jezikom od umora, ni kap alkohola niste popili, ali morate da vozite da stignete na cilj. Dan danas to sebi ne mogu da oprostim, srećom ništa nije bilo, sve je prošlo dobro i molim ljude da se odgovornije ponašaju nego što sam se ja ponašao pre 20 godina, ispričao je Vučić kao upozorenje drugima.

Ovogodišnja sajamska manifestacija okuplja gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja, a paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme “Horeka” pod sloganom “Poslužite se”

Na sajmu će prvi put nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom “Srbija. Doživi!”, a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom “Uporište duhovnosti” i “Moj Dunav”.

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja

Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Takoše, Turistička organizacija Beograda predstaviće i različite manifestacije koje nude beogradske opštine.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar