Otkrivena džinovska zelena anakonda: Debela je kao automobilska guma i teška preko 200 kg (VIDEO)

Do sada su bile poznate četiri vrste anakondi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Video/Facebook/Prof. dr. Freek Vonk

Naučnici su uz pomoć autohtonog plemena otkrili novu vrstu džinovske anakonde u udaljenom i skrivenom području Amazona. Biolog Brajan Fraj sa Univerziteta Kvinslend u Australiji predvodio je tim koji je pronašao i proučavao nekoliko primeraka novootkrivene severne zelene anakonde (Eunectes akaima) u regionu Bameno.

– Pleme Vaorani nas je pozvalo da istražimo region i prikupimo uzorke određene populacije anakonda, za koju se priča da je najveća ikada. Lovci domorodaca odveli su nas u džunglu tokom desetodnevne ekspedicije. Pleme, u stvari, smatra da su ove zmije svete – rekao je Fraj.

Značajna genetska razlika

Fraj navodi da se severna zelena anakonda odvojila od južne zelene anakonde pre skoro 10 miliona godina i da se genetski razlikuju za 5,5 odsto.

– Ovo je veoma značajna razlika. Na primer, ljudi se genetski razlikuju od šimpanzi za samo oko 2 procenta. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere – rekao je on.

U istraživanju je učestvovao i holandski biolog Frik Vonk, koji je pre nekoliko dana na svojoj Facebook stranici objavio nedavni video susreta sa novootkrivenom vrstom džinovske zmije.

– Na snimku se vidi najveća anakonda koju sam ikada video. Debela je kao automobilska guma, duga osam metara i teška preko 200 kg – sa glavom velikom kao moja – napisao je on.

Oni prvo uhvate svoj plen, a zatim ga zadave i zgnječe

Do sada su bile poznate četiri vrste anakondi, uključujući zelenu anakondu (poznatu i kao džinovska anakonda). Zelene anakonde su pravi divovi među gmizavcima. Najveće ženke mogu da narastu do više od sedam metara i teže preko 250 kilograma.

Ove životinje su dobro prilagođene životu koji provode uglavnom u vodi. Nozdrve i oči su im na vrhu glave, tako da mogu da vide i dišu dok im je ostatak tela potopljen. Maslinaste su boje, sa velikim crnim mrljama, što im omogućava da se stapaju sa okolinom. Zelena anakonda se lako kreće kroz vodu i može da napadne veliki plen poput kapibare i jelena.

Ova stvorenja nisu otrovna. Svoj plen hvataju velikim, fleksibilnim čeljustima, zatim ga zadave i zgnječe svojim moćnim telima pre nego što ga progutaju.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar