Od svih stresova, stručnjaci kažu da FINANSIJSKI STRES najviše šteti biološkom zdravlju

Istraživanje je obuhvatilo 5.000 odraslih starosti od 50 i više godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Lukas Bieri

Najjači stres koji pogađa modernog čoveka je finansijski stres, pokazala je nova britanska naučna studija. Istraživanje je obuhvatilo 5.000 odraslih starosti od 50 i više godina, pokazujući da se među proučavanim stresovima, kao najštetniji ističe finansijski stres, prenosi portal Bankar.me. Naučnici sa dva britanskih univerziteta istraživali su odnos između hroničnog stresa i zdravstvenih pokazatelja kod starijih populacijskih grupa.

Ispitujući četiri biomarkera: kortizol, C-reaktivni protein, fibrinogen i insulin faktor rasta-1, studija je otkrila da finansijski problemi čine većinu ispitanika (60 odsto) u verovatnoći da će imati „zdravstvene profile visokog rizika“ unutar četiri godine. Rezultati su objavljeni u časopisu “Brain, Behavior, and Immunity”. Finansijski stres najviše šteti biološkom zdravlju, ističu stručnjaci. Njegov invazivni uticaj na različite aspekte života potencijalno dovodi do porodičnih sukoba, socijalne isključenosti, gladi ili beskućništva.

Kada je reč o Srbiji, možda najbolji primer predstavljaju ipak mladi koji, prema podacima iz Alterntivnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u 2023. godini, koji potpisuje Krovna organizacija mladih Srbije, pokazuju šta im je važno kod zaposlenja i finansija – zarada. Najveći procenat (50,5 odsto) mladih smatra da je plata preko 110.000 dinara dovoljna za pristojan život. S druge strane, 47,7 odsto njih smatra da je za pristojan život neophodna plata od 80.000 do 110.000. Tek 1,8 odsto mladih smatra da je plata do 80.000 dinara dovoljna. Suštinski, velika većina mladih smatra da prosečna plata nije dovoljna za pristojan i život bez stresa, a više od polovine smatra da je za to potrebno više od 25.000 dinara od prosečne plate.Izvor: Bankar.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar