“Fićin” rođak iz Španije razlikovao se po VAŽNOM DETALJU, da li primećujete kojem? (VIDEO)

Italija i SFRJ nisu jedine zemlje u kojima su se proizvodili modeli po licenci legendarnog Fiata 600

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Youtube

O jugoslovenskoj ikoni, Zastavi 750, popularnom “Fići”, ne treba trošiti puno reči. Mali putnički automobil ostaće zauvek u sećanju stanovnika s ovih prostora.

“Fića” se proizvodio u kragujevačkoj “Zastavi” po licenci Fiata, a u periodu od tri decenije izrađeno je 923.487 primeraka. Snaga motora bila je 23 KS, a u poslednjoj godini proizvodnje agregat je pojačan na 27 KS.

Italija i SFRJ nisu jedine zemlje u kojima su se proizvodili modeli po licenci legendarnog Fiata 600. Jedna od njih bila je i Španija, gde je automobil rađen pod nazivom SEAT 600.

Revolucija na točkovima

Jugoslovenski “Fića” i njegov španski rođak pratili su do detalja razvoj italijanskog originala, bili su jeftini i dostupni običnom čoveku, što je izazvalo revoluciju na točkovima tokom ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka.

Španci su otišli i korak dalje, dizajnirajući veoma zanimljivu verziju, nazvanu SEAT 800, koja je predstavljena septembra 1963, a imala je četvoro vrata!

Auto je krasila nešto duža karoserija od modela 600, zatim prednja “kontra” i zadnja normalna vrata, dok se motor i ostali tehnički detalji nisu razlikovali.

Egzotika na ceni

Do danas je preživelo svega 250 primeraka modela 800, od ukupno 18.200, koliko je proizvedeno u Španiji. Cena po kojoj je moguće kupiti ovaj egzotični primerak malog četvorotočkaša, posebna je priča.

Primerak sa video-snimka, kompanija E&R Classics iz Holandije ponudila je krajem februara za 19.950 evra.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar