Nova pomoć države za kupovinu automobila: Evo kako do subvencije od 2.100 evra i kada počinju prijave

Projekat obuhvata zamenu starih dizel automobila za novija i ekološki prihvatljivija vozila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, istakao je da su svi pravni akti potrebni za početak deregistracije urađeni i da se očekuje da cela akcija počne za dve do tri nedelje. On je naglasio da će reciklaža obuhvatiti ne samo dizel vozila, već i vozila sa benzinskim motorima. Koković je takođe istakao da su u ovom procesu učestvovali različiti resori, uključujući Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Podsticaji za zamenu vozila i očekivani efekti

Deregistracija podrazumeva predaju na reciklažu putničkih vozila uz subvenciju za kupovinu korišćenih ili novih vozila sa motorom norme minimum euro 6. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja sarađivali su u procesu donošenja odluka, a Koković je izrazio uverenje da neće biti problema i nesuglasica, budući da su svi predlozi i akti usklađeni. Ministar Goran Vesić najaviće Javni poziv za reciklere i pravna lica koja posluju na tržištu polovnih i novih putničkih automobila.

Finansijski podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila

Sredinom decembra 2022. godine Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a jedna od mera i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha je i finansijski podsticaj za zamenu najstarijih dizel vozila novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu. Subvencije za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za lakša teretna vozila i 2.900 evra za autobuse. Takođe je naglašeno da finansijski podsticaji pokrivaju 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 ili Euro VI vozila.

Očekuje se da ova inicijativa doprinese smanjenju zagađenja vazduha i unapređenju kvaliteta životne sredine, a istovremeno će omogućiti vozačima da zamene svoja stara vozila za ekološki prihvatljivija i modernija vozila uz podršku države.Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar