Google postiže nagodbu oko Incognito moda

Google je pristao na nagodbu u kolektivnoj tužbi iz 2020. godine, koja je podneta zbog navoda o praćenju korisnika u Incognito režimu Chrome pregledača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Google je objavio da je spreman na nagodbu u vezi sa kolektivnom tužbom podignutom 2020. godine, koja je usmerena protiv načina na koji Chrome pregledač upravlja Incognito režimom. Tužba, koja je podneta u Severnom okrugu Kalifornije, optužuje Google da nastavlja sa praćenjem, prikupljanjem i identifikacijom podataka o korisničkom pretraživanju u realnom vremenu, čak i dok korisnici koriste Incognito mod.

Tužbu su pokrenuli Vilijam Bajat iz Floride, Časom Braun i Marija Ngujen iz Kalifornije. Oni su optužili Google za kršenje zakona o prisluškivanju, tvrdeći da web stranice koje koriste Google Analytics ili Ad Manager sakupljaju informacije iz Chrome pregledača u Incognito modu, uključujući sadržaje stranica, podatke o uređajima i IP adrese. Takođe su naveli da Google koristi podatke o privatnom pretraživanju korisnika Chromea i povezuje ih sa njihovim postojećim korisničkim profilima.

Google je u početku pokušao da odbaci tužbu, ističući upozorenje koje se prikazuje korisnicima kada aktiviraju Incognito mod u Chrome pregledaču. Ovo upozorenje sugeriše korisnicima da njihova aktivnost može i dalje biti vidljiva web stranicama koje posećuju.

Sudija Ivon Gonzales Rodžers je u avgustu odbacila Google-ov zahtev za odbacivanje tužbe, ističući da Google nikada nije eksplicitno informisao korisnike da se prikupljanje podataka nastavlja i dok koriste Incognito mod.

“Google-ov zahtev se oslanja na pretpostavku da su tužioci pristali na prikupljanje njihovih podataka tokom korišćenja privatnog moda”, presudila je Rodžers. “Pošto Google nije direktno obavestio korisnike da to radi, sud ne može zaključiti da su korisnici izričito pristali na takvo prikupljanje podataka.”

Prema dostavljenom obaveštenju, Google i tužioci su se dogovorili o uslovima koji bi doveli do odbacivanja tužbe. Detalji sporazuma biće predstavljeni sudu do kraja januara, a konačno odobrenje se očekuje do kraja februara.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar