Nije šala: Učenici u Južnoj Koreji tužili državu i traže odštetu jer je ranije zvonilo za kraj časa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Taken

Grupa južnokorejskih učenika tuži vladu jer je njihov prijemni ispit završio 90 sekundi ranije od predviđenog.

Traže 20 miliona vona (oko 14.000 evra) svaki, što smatraju cenom jednogodišnjeg učenja, kako bi opet mogli polagati ispit. Njihov advokat tvrdi da je greška uticala i na ispite ostalih. Zloglasni državni ispit za prijem na koledž, poznat kao Sineing, osmosatni je maraton s uzastopnim ispitima iz više predmeta. Sineing je jedan od najtežih ispita na svetu i ulozi su vrlo visoki.

Ne samo da određuje mesto na univerzitetima, radna mesta, nego čak i krugove društva u kojima će se kretati, javljaju mediji.

Tokom ispita preduzimaju se brojne mere za pomoć učenicima da se koncentrišu, poput zatvaranja vazdušnog prostora zemlje i odlaganja otvaranja berze. Rezultati ovogodišnjeg ispita objavljeni su 8. decembra.

U tužbi, koju je juče, 19. decembra, podnelo najmanje 39 učenika, tvrdi se da je zvono ranije zazvonilo u glavnom gradu Seulu tokom polaganja korejskog, prvog predmeta ispita.Neki su učenici odmah protestovali, ali kažu da su im nastavnici ipak oduzeli radove. Nastavnici su prepoznali grešku pre početka sledećeg časa te su omogućili da iskoriste minut i po tokom pauze za ručak, ali su mogli samo označavati prazne stupce koji su ostali na njihovim papirima i nije im bilo dozvoljeno da menjaju postojeće odgovore.

Učenici tvrde kako su bili toliko uznemireni da se nisu mogli usredsrediti na ostatak ispita. Neki su navodno odustali i vratili se kući.

Njihov advokat Kim Vu Suk poručio je lokalnim medijima da se obrazovne vlasti nisu izvinile.

Ovo nije prvi put da studenti tuže zbog preranog zvona.

U aprilu je sud u Seulu dodelio 7 miliona vona (oko 5.000 evra) studentima koji su tvrdili da su bili u nepovoljnijem položaju na ispitu 2021. jer im je zvono zazvonilo otprilike dva minuta ranije, piše BBC.

Međutim, kazne znaju biti i puno strožije u drugim zemljama.

Tako je čovek u Kini 2012. dobio godinu dana uslovne kazne jer je pozvonio četiri minuta i 48 sekundi ranije tokom nacionalnog prijemnog ispita za koledž u provinciji Sinan.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar