“U slučaju požara ne isključivati struju u zgradi”: Vatrogasac dao važne savete i mere prevencije

Ove mere prevencije, ključne su za očuvanje bezbednosti tokom grejne sezone.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/fsHH

U požarima koji su se desili u poslednjih par dana u Čačku i Jajincima, dve osobe teško su povređene a jedna je nažalost preminula. Prema nezvaničnim informacijama uzrok požara su grejna tela.

Kako možemo preventivno da delujemo kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija saznala je reporterka Kurira Tamara Stanković od Aleksandra Krstića iz Sektora za vanredne situacije.

Ulaskom u grejnu sezonu, rizik od požara u građevinskim objektima značajno se povećava. Sagovornik ističe kako su glavni uzroci ovih požara često zapušeni dimovodni kanali, nepravilna upotreba peći na čvrsto gorivo i neispravne elektroinstalacije.

– Sprečavanje je ključno – ističe sagovornik Kurir TV-a.

– Potrebno je očistiti dimovodne kanale pre početka sezone, držati gorivo dalje od potencijalnih izvora paljenja, te voditi pažnju nad pećima i uređajima za grejanje kako bismo izbegli situacije bez nadzora ili preopterećenja – ispričao je.

Krstić dalje savetuje da se pre početka sezone izvrše provere električnih instalacija i uređaja za grejanje. Naglašava važnost pravovremenog reagovanja u slučaju požara.

– Ako nastane požar u stanu, treba da pokušamo da ga ugasimo, ako možemo da ga ugasimo. Zatim odmah pozvati vatrogasce na broj 193, obavestiti komšije i brzo se evakuisati iz zgrade. Nikako ne ići liftom i ne isključivati elektriku u zgradi, neko može ostati zaglavljen u liftu – savetuje Krstić.

Ove mere prevencije, ključne su za očuvanje bezbednosti tokom grejne sezone.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar