SVAKA ČAST! Niški studenti odneli pobedu na takmičenju u Strazburu, duplo bolji od Norvežana

Za nastup u Strazburu pripremali su se više od 6 meseci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Nikolay Georgiev

Studenti Pravnog fakulteta u Nišu, pobednici su takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Takmičenje se održava od 2013. godine, a niški tim je drugi put pobednik, prenosi RTS.

Šestočlani tim Pravnog fakulteta u Nišu, u finalu takmičenja u Strazburu dva puta je bio bolji od kolega iz Norveške. Na ovogodišnjem takmičenju simulirano je suđenje na temu “Migranti bez papira”.

– Velika čast i veliko zadovoljstvo je nastupati pred sudijama Evropskog suda, predstaviti argumentaciju na kojoj se radilo dugo vremena i stekli smo jedno nezaborno iskustvo koje će nam značiti i kroz dalju karijeru i u oblasti zaštite ljudskih prava i šire – kaže Isidora Milenković, članica tima.

– Ono što je meni ovo takmičenje donelo jeste to da sam ulazeći u ovaj slučaj i problematiku koja nam je bila data jeste da sam ja dublje razumeo ceo problem migranske krize u Evropi – navodi Vojin Ilić, član tima.

Niški tim pre ovoga pobedio je na regionalnom takmičenju u Podgorici. Za nastup u Strazburu pripremali su se više od 6 meseci.

– Mi smo nekako uvek čitali o tom čuvenom sudu za ljudska prava u Strazburu i zaista je ogromno zadovoljstvo doći i ući u tu sudnicu i predstaviti evropskim sudijama orgumentaciju i na kraju osvojiti to takmičenje – navodi Milica Ranđelović, članica tima.

Sa mentorima su se pripremali skoro svakodnevno. Prezentacije su bile na engleskom jeziku i zato se dosta radila na prezentaciji argumenata.

– Osim znanja vrlo je bitno i kako ćete to da prezentujete. Vi možete da znate o nečemu sve, da znate jako dobro, ali ako to ne bude prezentovano na pravi način, to če onda da bude sagledano da bude samo prosečno – navodi dr Ivan Ilić, mentor tima.

Ekipa sa Pravnog fakulteta već pobeđivala u Strazburu 2014. godine, a na regionalnim takmičenjima bili su 6 puta najbolji.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar