Ovo bi moglo biti novo ŽARIŠTE! Rusija na nogama nakon ponude Poljske: “To je priprema za rat!”

Finska je izazvala bes u Kremlju ranije ove godine, kada se pridružila NATO-u, okončavši tako decenije dugo vojnog nesvrstavanja zbog ruske invazije na Ukrajinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik.com/ nikitabuida

Svaku odluku Finske da dopusti “koncentraciju” snaga na granici s Rusijom – dugu 1340 km – Moskva bi smatrala pretnjom, poručio je Kremlj, nakon što je Poljska ponudila slanje svojih vojnih savetnika da pomognu Helsinkiju u kontroli potpuno zatvorene granice.

Državni sekretar i šef poljske Kancelarije za nacionalnu bezbednost, Jacek Ševjera, naveo je u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, da će Poljska poslati vojne savetnike svojoj novoj NATO saveznici Finskoj, kao odgovor na “službeni zahtev za savezničkom potporom u suočavanju s hibridnim napad na finsku granicu”.

“Tim vojnih savetnika podeliće svoje znanje na licu mesta o bezbednosti granica, takođe i u operativnom smislu”, rekao je, kako prenosi agencija Rojters.

To bi, kako navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW), bio odgovor na stalne pokušaje Rusije da veštački stvori migrantsku krizu na finsko-ruskoj granici, kao deo poznate ruske taktike hibridnog ratovanja koja ima za cilj destabilizaciju NATO i EU, zbog čega je Finska sada privremeno zatvorila celu granicu sa susednom zemljom.

Finska je tokom meseca zatvorila sedam od osam svojih putnih prelaza s Rusijom, a Helsinki je u utorak objavio da će zatvoriti i poslednji otvoreni granični prelaz u finskoj arktičkoj regiji sa 30. novembrom najmanje do 13. decembra, odnosno dve nedelje, nakon što je Moskva, kako navodi ISW, veštački stvorila migrantsku krizu na finskoj granici, koja je počela eskalirati sredinom meseca.

Tada je na granici krenuo neuobičajeno velik protok tražitelja azila, za što Helsinki takođe smatra da predstavlja hibridni napad koji je organizovala Moskva, što Kremlj poriče. Finci smatraju da ruska obaveštajna služba FSB kontroliše kome će biti dopušten ulazak u graničnu zonu.

Ruski izvori, uključujući portparola Kremlja Dmitrija Peskova i istaknutog vojnog blogera povezanog s Kremljom, negativno su reagovali na objavu poljskog zvaničnika, ustvrdivši da je “preterana” i da ima za cilj da pripremi Finsku za sukob s Rusijom na Arktiku.

“Ovo je apsolutno suvišna mera za osiguranje bezbednosti granice jer tamo nema pretnje”, rekao je Peskov.
“Finci moraju biti jasno svesni da će to predstavljati pretnju za nas – povećanje koncentracije vojnih jedinica na našim granicama”, dodao je. Svako planirano raspoređivanje bilo bi ničim izazvano i neopravdano, poručio je Peskov.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova još ranije je poručila da će Rusija “naravno” odgovoriti ako Finska zatvori sve granične prelaze između dve zemlje, ali nije precizirala koji bi to odgovor Moskve mogao biti.

Finska je saopštila kako nije upoznata s poljskom ponudom. Finska granična straža i ministarstvo unutrašnjih poslova poručili su da nisu upoznati s bilo kakvim planom dovođenja poljskih vojnih savetnika na istočnu granicu Finske. Ministarstvo spoljnih poslova i odbrane te obrambene snage Finske nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar, navodi Rojters

Iako je poljski zvaničnik, kako navodi ISW, izjavio da je tokom službene posete Poljskoj finski predsjednik Sauli Ninisto zatražio “savezničku potporu” protiv hibridnog ruskog napada na finsku granicu, Ninistova kancelarija u izjavi za Rojters navela je da je Ninisto razgovarao sa svojim poljskim kolegom Dudom prošle nedelje u Varšavi, ali da nisu razgovarali o vojnoj saradnji na finskoj granici s Rusijom.

Finska je izazvala bes u Kremlju ranije ove godine, kada se pridružila NATO-u, okončavši tako decenije dugo vojnog nesvrstavanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska je na svojoj koži iskusila učinak ruskog hibridnog ratovanja na svojim granicama za vreme migrantske krize koju je orkestrirala Rusija na granici Poljske i Bjelorusije u jesen 2021, a Finska, prema proceni analitičara ISW-a, verovatno želi da iskoristi poljsko znanje o takvim krizama kako bi se i sama nosila s trenutnom situacijom na svojoj granici.Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar