Sedam uobičajenih promena s kojima se žene suočavaju nakon porođaja

Lima nije prva mama čiji se izgled promenio nakon porođaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Access Hollywood

Adrijana Lima prošle godine je rodila sina, a nakon porođaja njen Instagram profil preplavili su osim pozitivnih i negativni komentari na račun njenog izgleda.

Foto: Youtube/ Access Hollywood

“Uradila je nešto na svom licu. Botoks, fileri, ona nije ista”, konstatovao je neko.

“Šta si učinila svom prekrasnom licu?” upitala ju je druga osoba.

42-godišnja manekenka, koja ima troje dece, odgovorila je na kritike.

“Ovo je lice umorne mame jedne tinejdžerke, dvoje dece u pretpubertetu, jednog aktivnog deteta starog godinu dana koje uči da hoda i tri psa. Hvala na brizi.”

Foto: Youtube/ Access Hollywood

Lima nije prva mama čiji se izgled promenio nakon porođaja. Fizičke promene u trudnoći i nakon porođaja uobičajene su kod svih žena. Većina promena je privremena, ali neke ostaju trajne.

Promene na koži

Tokom trudnoće na koži mogu da se jave tamne mrlje koje se zovu melazma. Mladeži i pege takođe mogu da potamne. To se događa zbog povećanja pigmenta melanina koji daje boju kosi i koži. Tamne mrlje često izblede nakon porođaja, ali neke žene s melazmom mogu da se bore godinama.

Melanin je također odgovoran za pojavu tamne linije koja se proteže preko trbuha u trudnoći. Ona se naziva linea nigra.

Gubitak kose

Žene obično ne gube kosu u trudnoći, naprotiv, primećuju da je ona gusta i sjajna, piše International Journal of Dermatology.

Ali nakon porođaja hormoni se vraćaju u normalu, što uzrokuje opadanje kose. Taj simptom se u većini slučajeva stabilizuje u roku od godinu dana.

Proširene vene

Natečene, bolne i plave proširene vene rezultat su dodatnog pritiska koji dete u razvoju vrši na majčine krvne žile, posebno u donjim ekstremitetima. Obično se javljaju na nogama, vulvi ili rektumu te stvaraju hemoroide.

Kako bi sprečili razvoj ovih problema, lekari savetuju ženama da nose kompresijske čarape, izbegavaju dugotrajno sedenje s prekrštenim nogama, da podižu noge kad god je to moguće te, kako bi smanjili rizik od hemoroida, ostanu hidrirane i unose puno dijetalnih vlakana.

U svakom slučaju, proširene vene i hemoroidi često nestaju nekoliko meseci nakon porođaja.

Strije

Strije su univerzalne, za muškarce i za žene, a ogledaju se u obliku ružičastih, crvenih, ljubičastih ili svetlih linija na koži. Iako one obično ostaju na telu trajno, vremenom mogu da posvetle.

Promena veličine grudi

Grudi tokom i nakon trudnoće obično rastu, a nakon što žena prestane da doji, smanjuju se. Osim toga, grudi nakon trudnoće gube na elastičnosti i počinju da se spuštaju.

Dobra vest je da dojenje može da rezultira manjim rizikom od razvoja raka dojke.

Promene na licu

Trudnički sjaj rezultat je povećanog protoka krvi i proizvodnje sebuma, prema Johns Hopkins Medicine. Međutim povećanje proizvodnje sebuma može da uzrokuje akne.

Druge promene na licu su otečen izgled, koji je rezultat zadržavanja tečnosti, a može da se pojavi i u nogama te stopalima. Zadržavanje tečnosti takođe može da umanji definiciju jagodičnih kostiju trudnice.

Nekim ženama nos izgleda veći ili kao da je blago otečen. To je rezultat povećane cirkulacije krvi u sluznicama, uključujući membrane u nosu i sinusima.

Promene na stopalima

Jedna stvar koja nakon trudnoće ne nestaje jeste rast stopala, koji je posledica dodatne težine koja se javlja u trudnoći i hormona relaksina, prema časopisu Journal of Bone and Joint Surgery.

Relaksin, kako mu ime sugeriše, omogućuje kostima, ligamentima i drugim tkivima da se opuste i istegnu tokom porođaja. Ali, relaksin utiče na sva tkiva u telu, uključujući i stopala koja se tokom trudnoće rastežu i spljošte.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar