Večiti problem: Opadanje kose, evo šta vam je činiti

Moguće je da nam je kosa predmet svakodnevnog razmišljanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Angie Sage

U jednoj studiji navodi se da hronični stres zaista može doprineti pojavi sedih vlasi tako što uzrokuje oštećenje DNK i smanjuje snabdevanje ćelija koje proizvode pigment u folikulima kose. Stres može da bude i razlog opadanja kose.

Druga vrsta stresa, poznata kao oksidativni stres, takođe može igrati ulogu u nastanku sedih vlasi.

– Oksidativni stres (kada slobodni radikali koji oštećuju ćelije inhibiraju odbrambene sposobnosti tela) može da utiče na ćelije koje proizvode pigment – kaže dr Paradi Mirmirani, dermatolog iz The Permanente Medical Group u Valjehu, Kalifornija.

Seda kosa je prirodan deo starenja, jer folikuli kose s godinama proizvode manje boje. Naši geni takođe imaju uticaja za nastanak sede kose, dodaje dr Mirmirani. Pitajte svoje roditelje koliko su imali godina kada su videli prve sede i možda će i sa vama to biti slučaj. Jedna studija identifikovala je gen odgovoran za sedu kosu.

Lomljiva kosa može biti znak Kušingovog sindroma

Lomljiva kosa je jedan od simptoma Kušingovog sindroma, retkog stanja koje uzrokuje previše kortizola, primarnog hormona stresa u telu. Ali postoje mnogi drugi očigledniji simptomi Kušingovog sindroma, uključujući visok krvni pritisak, umor i bol u leđima, kaže dr Mirmirani.

Lečenje Kušingovog sindroma može uključivati promenu doze lekova koji bi mogli da izazovu ovo stanje, kao što su glukokortikoidi, odnosno steroidi koji se koriste za lečenje upale izazvane raznim bolestima. Drugim osobama možda će biti potrebna operacija, hemoterapija (ako je maligni tumor uzrok Kušingove bolesti) ili terapija zračenjem da bi se korigovala prekomerna proizvodnja kortizola nadbubrežne žlezde.

Istanjena i proređena kosa može da ukazuje na bolest štitne žlezde

Osobe sa hipotireozom, stanjem koje se javlja kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde, mogu primetiti pojačano opadanje kose i promenu izgleda kose, kaže dr Mirmirani.

Hipotireoza može izazvati proređivanje kose i druge simptome, kao što su umor, netolerancija na hladnoću, bol u zglobovima, bol u mišićima, natečeno lice i debljanje. Test hormona koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH) može da dijagnostikuje ovo stanje, a lečenje uključuje uzimanje lekova za štitnu žlezdu.Izvor: e klinika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar