“Sve ide na ruku Iranu, ugrožen je ceo svet”: Hrvatski analitičari upozoravaju na scenario iz 1973.godine

Tatalović je rekao da će i jedna i druga strana voditi računa da se ne dogode civilne žrtve ili da one budu minimalne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Eduardo Castro

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, govoreći o međusobnim optužbama u vezi s bombardovanjem bolnice u Gazi u sklopu aktuelnog izraelsko-palestinskog sukoba, da ono najviše odgovara Hamasu, ali da je sada vrlo teško reći jesu li to učinili oni ili se omaklo izraelskom vazduhoplovstvu.

– Navodno je pokrenuta istraga, navodno je Izrael pokazao materijale i dokaze da se to dogodilo Hamasu, odnosno, bolje rečeno, palestinskom džihadu, tako da – ipak je to još uvek upitno – rekao je Ogorec.

Međutim, dodao je, indikativno je da se to dogodilo uoči dolaska američkog predsednika Džoa Bajdena u Izrael i velikog samita u Jordanu koji je trebalo da da odgovore na mnoga pitanja, a sad je, kako je rekao, manje-više otkazan.

“Izraelska kopnena akcija neizvesna”

Stručnjak za bezbednost Siniša Tatalović (Fakultet političkih nauka) rekao je da ovo što se trenutno događa koristi Iranu, koji zbija redove svojih saveznika oko ključnog pitanja – borba protiv države Izrael.

– Jasno je da sve što se događa, posebno ovaj napad, njima ide na ruku jer slabi međunarodnu podršku Izraelu – rekao je Tatalović.

Dodao je da je Izrael napadnut terorističkim napadom i ima pravo da se legitimno brani, ali da i tu postoje granice utvrđene međunarodnim humanitarnim pravom.

Tatalović je rekao da će i jedna i druga strana voditi računa da se ne dogode civilne žrtve ili da one budu minimalne, zbog čega misli da je dugo najavljivana izraelska kopnena akcija neizvesna.

– Ili, ako se dogodi, verovatno neće biti onakva kakva je prvotno planirana jer bi jasno prouzrokovala ogromne žrtve na jednoj i drugoj strani. Tu je možda veća mogućnost da će se ići na neke ograničene akcije koje će biti usmerene prvenstveno na oslobađanje talaca, odnosno na neutralizaciju vojnih ciljeva, odnosno infrastrukture Hamasa, iako će to biti jako teško jer su te stvari jako povezane, rekao je Tatalović.

“Hamas je sila zla s kojom se treba obračunati”

Stručnjak za energetiku Davor Štern rekao je da i SAD i Izrael tvrde da nema mira bez uništenja Hamasa. Hamas je došao na vlast preko građanskog rata u Gazi u kojem je poražen Al Fatah, koji je bio jedna relativno mirna arapska organizacija, a na čijem je čelu bio Jaser Arafat, rekao je.

– Nema civilne vlasti u Gazi, Hamas vlada svime, rekao je Štern, dodajući da se radi o međunarodnoj terorističkoj organizaciji koja ponekad preuzima odgovornost i za napade u Evropi.

Poručio je da je “Hamas sila zla s kojom se treba obračunati” i da u Palestini sigurno ima “zdravih elemenata” koji su spremni za prekid dugogodišnjih sukoba.

Štern je rekao i da će “bilo kakav širi sukob, u kojem će se nafta koristiti kao oružje, kao 1973. godine, poremetiti kompletnu svetsku ekonomiju”.

Ogorec je rekao da je i jednoj i drugoj strani vrlo pametno da se vrate za pregovarački sto.

– Mislim da su na neki način i na putu za to, čim se postupno odustaje od moguće kopnene ofanzive, to je već dobar signal – rekao je Ogorec.

On smatra da će sve to puno zavisiti o tajnoj diplomatiji i da će dogoditi pre nego što Izrael ne ostvari svoje, barem minimalne ciljeve, piše HRT.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar