UHAPŠENA FARMAKOMAFIJA: “Kljukali” pacijente hormonima rasta, iako im to nije bila terapija

Reč je o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. 11. 2018. do 22.7. 2021. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za petoro uhapšenih – Z. S., O. Š., M. J., S. Z. i S. Z., osumnjičeni da su deo farmako mafije koja je prepisivala recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija.

Pritvor je prema okrivljenima Z.S., O.Š., M.J., S.Z. i S.Z. određen iz zakonskih razloga, odnosno jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Okrivljenima Z.S. i O.Š. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja.

Okrivljenoj M.J. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela Zloupotreba položaja odgovornog lica.

A okrivljenima S.Z. i S.Z. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz i produženog krivičnog dela Zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Reč je o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. 11. 2018. do 22.7. 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari (njih četvoro) iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti (njih sedmoro) iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Prva organizovana kriminalna grupa (lekari) je propisivala recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, odnosno bez znanja pacijenata, da bi zatim slala te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceuti), koji su potom recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani te su osumnjičeni na taj način protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar