Vučić o temi svog obraćanja u UN: Govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti

Želim da ostavim pečat tim govorom, molim građane Srbije da to poslušaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
TV Pink printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti iz Njujorka, najavio je i šta će biti tema njegovog sutrašnjeg govora u UN.

-Glavna tema biće principi međunarodnog javnog prava, naravno i Kosovo i Metohija. Kao politički veteran, kao neko ko će verovatno biti najduže na vlasti od kada postoje višestranačje i demokratija u Srbiji, želim da ostavim pečat tim govorom, molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle pet sati po srpskom vremenu, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti, to jedino mogu da garantujem, ali kada birate činjenicu i istinu sa jedne strane i da li će se to nekome dopasti, ja biram ovo prvo, rekao je Vučić.

-Verujem da će biti interesantno, predviđeno je da se govori 15 minuta, ali mnogi moćnici su govorili duže pa ih nisu prekidali i neću dozvoliti da mene prekinu. Nisam siguran da će bilo kome da se svidi zbog opšteg licemerja u svetu, svi se pozivaju na principe, a principe postoje ako ih primenjujete u svakoj situaciji, a ne samo kada vama odgovara. Da vi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet najviši princip u međunarodnom javnom pravu pa kako ne vidite da kršite povelju UN i rezoluciju 1244 koji kažu da je KiM deo Srbije, tu nemate principe? A tu je bila humanitarna katastrofa? A kad Putin kaže da je humanitarna katastrofa bila u Donbasu, to s njim raspravljajte, mi samo tražimo da ono što kažete da se poštuje u Ukrajini, poštujete kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije, poručio je Vučić.

-Ne zaboravite, povelja UN je na snazi, rezolucija 1244 je na snazi, pa ne mogu da važe drugačiji odnosno suprotni principi. Biće interesantno. Izvadio sam sve što su govorili, saglasio bih se sa govorom predsednika Bajdena da nije prakse vezano za Srbiju. Neće se ništa promeniti posle govora, ali stvari se menjaju pred njihovim očima. Mi smo mali, ali možete da vidite da ljudi u svetu sve manje hoće da trpe diktate . Male i srednje zemlje dižu glave i traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratan proces. U Africi je druga faza dekolinizacije. Neće ni političko mentorstvo sila koje su ih stavljale čak i u ropstvo, neće čak ni ekonomsku dominaciju, hoće da koriste svoje resurse. Srbija je zajedno i sa tim zemljama, ali želi da sarađuje sa svima, sve velike poštuje i tražimo da nam ne vređate inteligenciju. Kada smo krivi recite krivi smo, ali kada nismo nemojte da kažete obe strane i za to ćemo da se borimo hrabro i odlučno… rekao je Vučić.

-To je borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici, rekao je Vučić.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar